Hoppa till huvudinnehåll

Dejtningens historia: Från nattfrieri till Tinder

Ungt par där den ena drömmer om sex och den andra om kärlek
Dejtning är svårt Ungt par där den ena drömmer om sex och den andra om kärlek Bild: Stocksnap.io/Ismael Nieto dejter,sexualitet,fantasier,kärlek,Lied,Förhållanden,relationer,parförhållande,romanser

I bondesamhället sov unga kvinnor på sommaren ute på loftet och de unga herremännen strök nattetid omkring i lag och knackade på. Den som kunde leverera de bästa ramsorna och dikterna blev insläppt.

Klicka på de röda bollarna på bilden (extern länk) så får du se hur det gick till under olika tider!

Umgänget under nattfrierierna var väl övervakat av byn och i sedlighetens namn höll alla berörda parter kläderna på när de unga sov bredvid varandra. Naturligtvis urartade seden i något skede. Senast på 30-talet upphörde nattfrierierna i landet.

På sextiotalet tog man datamaskinen till hjälp då teknologerna ordnade "datadans" på Dipoli i Esbo. 360 gossar och tjejer serverades en "databiff" och de fick var sitt glas rödvin och sittordningen var uträknad av en datamaskin. Året var 1968.

Läs mera om datadansen i arkivet här.

Under åttiotalet tittade hela Finland på dejtningsprogrammet "Napakymppi" på tv, med Kari Salmelainen som slipad programvärd. Fröken eller herr "X" tentade och valde mellan kandidaterna A, B eller C som satt bakom en vägg. Men den sexuella frigörelsen hade inte nått alla ungdomar ännu. Vissa hade den sedan nått ganska hastigt, som vi ser i arkivklippet ovan.

Under nittiotalet kunde man delta i diverse telefon-chattar och sms-chattar på (natt)-tv eller skickat dejtnings-sms med oklart resultat.

Idag behöver man bara svepa fram kvinnor eller män i ett otal appar på sin telefon eller besöka dejtningssidor på webben. Tinder, Happn, Den finlandssvenska kontakten, badoo.com, dateinasia.com för att nämna några. Mängden dejtningstjänster är enorm. Hannah förevisar den kändaste appen Tinder i videon.

Nattfrieri
Nattfrieri /Sls arkiv Nattfrieri Bild: Svenska litteratursällskapet samling SLS 1555 Nattfrieri

På Arenan kan du lyssna på Annika Sylvin-Reuters radioinslag där folkloristen Carola Ekrem berättar om nattfrierier.

Läs också Hannah Norrenas kolumn om dejtningsstress.

Vad har du själv för tips eller erfarenheter av dejtning? Berätta för oss hur du upplevt det!

Källor och foton:
Svenska litteratursällskapet samling SLS 1555 (stor bild)
Svenska litteratursällskapet samling SLS 274 (liten bild)

5.12 kl. 15:34 lagt till länk till yle-arkivets artikel om datadansen.

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP