Hoppa till huvudinnehåll

Eftersnack frågar: Gick Sipilä för långt?

Juha Sipilä
Juha Sipilä Bild: Yle Juha Sipilä

I veckan politiska medieskandal står antagligen två aktörer och grubblar över vad som gick fel. All orsak, kan man väl säga.

Vi börjar med statsministern. Allting började då Kansan Uutiset kunde avslöja att Juha Sipilä tidigare har haft nära band till en av Terrafames underleverantörer, dvs bolaget Katera Steel (som för övrigt inte kommenterar diskussionerna på sin webbplats alls). I dag är Sipiläs morbror, barn och kusiner involverade i bolaget.

Allt bra med det. Problemet med jäv kan dock kanske uppstå eftersom statsministern i högsta grad varit med om att rädda bolaget Terrafame och gruvan Talvivaara, med statliga pengar. Bolaget Katera Steel har fått en stor beställning för malmtransport av just Terrafame. Och det är det som är kruxet här.

I artikeln i Kansan Uutiset förnekar Sipilä all kännedom om Katera Steels verksamhet. Också bolagets representant kallar anklagelserna skrattretande.

Men skandelen uppstod då Yles finska nyheter rapporterade mera omfattande om samma sak, och bad statsminstern kommentera.

Då Yle sedan publicerade sin artikel 1 timme och 45 minuter efter att man bett statsministern om en kommentar, och utan att han hunnit återkomma, blev statsministern helt enkelt rasande. På annat sätt kan man inte tolka Sipiläs numera famösa korrespondens till en enskild redaktör på Yle.

Visst kan man i sak hålla med om att redaktionen kunde ha väntat på en egen kommentar av Sipilä, men i artikeln återanvändes mycket tydligt Sipiläs dementi från Kansan Uutiset.

Dagen efter lovade Sipilä att han aldrig mera ska kontakta en enskild redaktör.

Nu väcks ändå frågan hur i fridens namn vår statsminister kunde tappa behärskningen så. Att han inte såg vilken position han sitter på, att det han gör självklart bums tolkas som ett försök att påverka det fria ordet.

Och inte blev det bättre av att det förblivit oklart om Yles nyheter verkligen vek sig för Sipiläs raseri. Några ledande Yle-journalister säger i offentligheten att Marjo Ahonen, som är ansvarig chef för Yles nyhets- och aktualitetssändningar, hänvisat förutom till journalistiska skäl även till andra (hemliga) orsaker till varför statsministerns kopplingar inte längre ska bevakas lika intensivt av finska Yles nyhets- och aktualitetsredaktioner. Ahonen förnekar bestämt att hon hänvisat till "övriga orsaker", men fyra redaktörer som var på plats säger enhälligt att så skedde.

Vidare fick Pressiklubis redaktör Ruben Stiller först en varning som sedermera drogs tillbaka för att han velat ta upp frågan i sitt program i dag fredag, Och dessutom twittrade Nyhetsläckans (programmet visas på Yle) frilansande programledare Baba Lybeck på torsdagskvällen att hennes förtroende för Yles nyhetschefer är lika med noll (en parafras på Sipiläs bud om att hans förtroende för Yle är lika med noll).

Mycket förvirrande, eh?

Ja. Och oroväckande. Av många orsaker. Vi kan inte, får inte och ska inte ha en statminister som tar ens mini-mini-mini inspiration av Donald Trumps sätt att använda sin fulla pondus som kandidat eller vald president till att gå åt enskilda personer. En statsminister ska inte heller gå åt en nyhetsredaktion. Kritisera, javisst, absolut, men man får känslan av att något mer skett i kulisserna.

Och vare sig något har skettt i kulisserna eller inte får inte en redaktion böja sig för makten. Allt bör tvärtom göras för att skingra misstankarna om att en skattefinansierad och helt fri redaktion viker sig för den som råkar styra Finland i ett visst ögonblick.

Rundradion, Yle, är allas kanal, inte någons. Eller som det heter i Yles etiska regler: "Yle bör i sin programproduktion och publiceringen av innehåll vara oberoende av utomstående påverkare och avvisa påtryckningar".

Sorry, men där tycker jag inte cheferna för finska Yles nyhetsredaktion har varit tillräckligt tydliga.

Och Sipilä bör väldigt snabbt lära sig att han faktiskt är statsminister. Och bete sig som en sådan.

Huh, det blev mycket nu... men det är långt ifrån slut. I dagens Eftersnack ska vi naturligtvis diskutera frågan. Men först behöver vi din input. Tyck till med en kommentar och rösta i vår gallup så spinner vi sedan vidare.

Gick Sipilä för långt?

Ja, det är ju helt uppenbart
86.1% (323 röster)
Nej, felet ligger hos Yle
9.6% (36 röster)
Kanske, men sånt händer
4.3% (16 röster)
Antal avgivna röster: 375

Eftersnack
Yle Vega fre kl. 15.03
Repris lör kl. 20.03
Yle Fem sön kl. 16.15
Livestream via bildlänken ovan
Podden klar på fredag eftermiddag vid 17-tiden.