Hoppa till huvudinnehåll

Europol varnar för nya terrordåd - dussintals IS-terrorister på plats i Europa

Antiterror-operation i Paris i januari 2016
Antiterror-operation i Paris i januari 2016 Antiterror-operation i Paris i januari 2016 Bild: EPA/IAN LANGSDON terrorism,poliser,antiterrorräd,Paris

Terrororganisationen Islamiska staten kommer troligen att utföra nya terrorattacker i Europa. Dussintals personer som styrs av IS kan just nu finnas på plats i Europa. Det varnar Europol för i en ny rapport.

Den europeiska polissamarbetsorganisationen Europol har i sin nya rapport granskat Islamiska statens attentatsmetoder. Europol tror att eventuella framtida attentat kommer att genomföras på liknande sätt som attackerna i Paris och Bryssel, med hjälp av bombladdningar, självmordsbälten och skjutvapen.

Dessutom kan det finnas risk för att metoder som använts i Irak och Syrien, exempelvis bilbomber, utpressning och kidnappningar också kan användas i Europa.

Experter tror att IS, i tilltagande grad, kommer att planera och organisera sina attacker mot europeiska mål från baser i Libyen.

Många IS-jihadister finns redan på plats

Vad gäller de potentiella gärningsmännen så tror Europol att en del av dem kan ta direkta order från IS, men att många av dem kan vara ensamma gärningsmän som bara "inspirerats" av IS.

Flera europeiska säkerhetstjänster gör bedömningen att dussintals personer som styrs av IS finns på plats i europeiska länder.

Då IS försvagas i Syrien och Irak finns risk för att allt fler IS-jihadister med europeiska medborgarskap återvänder till Europa. Det ökar risken för attentat.

Alla de EU-länder som deltar i den USA-ledda koalitionen mot IS är mål för terrororganisationen.

IS vill piska upp stämningarna för att radikalisera flyktingar

Europol varnar också för att en del syriska flyktingar i Europa kan vara känsliga för radikalisering och bli mål för rekryteringsförsök.

I rapporten poängteras att det ligger i Islamiska statens intresse att underblåsa flyktingkrisen, polarisera EU:s befolkning och piska upp stämningarna mot asylsökande - allt för att kunna radikalisera och rekrytera.

Europol påpekar också att det finns andra jihadistgrupper än IS som utgör ett hot mot EU-länder. Dessutom vill rapportförfattarna påminna om att de främsta offren för IS-terrorism inte är européer, utan muslimer i Mellanöstern.