Hoppa till huvudinnehåll

Nea Nordström är Östnylands lucia 2016

Östnylands luciatrio 2016: Julia Halttunen, Nea Nordström och Maria Strandvik.
Östnylands luciatrio 2016: Julia Halttunen, Nea Nordström och Maria Strandvik. Östnylands luciatrio 2016: Julia Halttunen, Nea Nordström och Maria Strandvik. Bild: Yle / Hanna Othman maria strandvik

Borgåflickan Nea Nordström fick flest röster och kröns den 13 december på Gamla rådhustorget i Borgå. Tärnor blev Maria Strandvik och Julia Halttunen, båda från Borgå.

Det var glada skratt och en hjärtlig stämning i det Nordströmska hemmet i Ebbo då Östnylands lucia och de två tärnorna träffades för första gången efter att de hade fått samtalet om att de blivit valda.

Östnylands luciatrio 2016 äter luciakaka.
Julia, Nea och Maria blev bjudna på luciatårta. Östnylands luciatrio 2016 äter luciakaka. Bild: Yle / Hanna Othman maria strandvik

- När Kent ringde och berättade att jag blivit vald till lucia så hoppade jag till och kunde inte låta bli att släppa ur mig ett litet skrik. Jag var på väg ut ur Borgå gymnasium och var som tur ensam på skolans trappa för jag kunde inte gömma min iver, berättar Nea Nordström.

Kent, det är Kent Lang. Han är luciapappa och den som håller i alla arrangemang kring Östnylands lucia.

Nea Nordström säger att hon har funderat en hel del på uppdraget, men kan inte ännu riktigt greppa vad allt det innebär.

- Det känns nervöst och pirrigt. Men jag är också jätteivrig att få se alla människor och allt det som vårt Östnyland består av. Det kommer att vara jätteintressant.

Luciapappa Kent Lang bläddrar genom noter tillsammans med luciatrion.
Luciapappa Kent Lang hämtade en bunt med noter till luciatrion. Luciapappa Kent Lang bläddrar genom noter tillsammans med luciatrion. Bild: Yle / Hanna Othman kent lang

Hon antar att de följande två månaderna kommer att bli stressiga och innehålla både upp- och nedförsbackar.

- Jag tror det blir både roligt och sorgligt, beroende på vad allt man får uppleva och se. Men vi är ett bra gäng och det ska bli roligt att lära känna Julia och Maria bättre, säger Nea Nordström.

Hon säger sig se fram emot alla uppdrag de får, men hoppas att de också ska få sjunga för asylsökande eller flyktingar.

- Det är inte ännu inbokat, men vi ska se om det fixar sig. Fjolårets luciatrio sade att uppträdandet på flyktingförläggningen Poppel var det uppdrag de kommer allra bäst ihåg och som gav dem väldigt mycket, säger luciapappa Kent Lang.

Östnylands lucia 2016 Nea Nordström.
Nea Nordström är 16 år gammal och går i Borgå gymnasium. Östnylands lucia 2016 Nea Nordström. Bild: Yle / Hanna Othman nea nordström

Nea Nordström säger att hon i många år hade funderat på att ställa upp som luciakandidat, och i år bestämde hon sig för att ta saken i egna händer och anmälde sig själv.

Som yngre brukade Nea och hennes syster Ina följa med kröningen av lucia på rådhustorget tillsammans med famo och fafa.

- Jag minns det som att det var fullt, kallt och fint. Kiva stämning, säger den nyvalda lucian.

Östnylands luciatrio 2016 sjunger.
Julia, Maria och Nea sjöng igenom luciasången och luciapappa Kent konstaterade att flickorna lät så bra ihop att de kanske inte behöver sånglektioner. Östnylands luciatrio 2016 sjunger. Bild: Yle / Hanna Othman nea nordström

Hela familjen stöder Nea i hennes uppdrag och kommer naturligtvis att följa med kröningen på Rådhustorget.

Neas mamma Marianne Nordström säger att hon känner sig stolt och glad över att hennes dotter valdes till Östnylands lucia. Hon tycker att Nea kommer att passa som lucia.

- Trots sin unga ålder så har hon också upplevt svåra saker i livet. Nära och kära har gått bort och så har hon erfarenhet av att leva med en allvarlig sjukdom, så jag tror hon har förståelse och empati för det som hon som lucia kommer att uppleva, säger Marianne Nordström.

Östnylands lucia 2016 Nea Nordström med hela familjen: syster Ina, pappa Tomas och mamma Marianne samt hunden Pimu.
Östnylands lucia 2016 Nea Nordström med hela familjen: syster Ina, pappa Tomas och mamma Marianne samt franska bulldogen Pimu. Östnylands lucia 2016 Nea Nordström med hela familjen: syster Ina, pappa Tomas och mamma Marianne samt hunden Pimu. Bild: Yle / Hanna Othman marianne nordström

Kröningen av Östnylands lucia sker på Gamla rådhustorget i Borgå den 13 december. Lucia kröns i år av Lovisas stadsdirektör Olavi Kaleva.

Läs också