Hoppa till huvudinnehåll

Pargas måste privatisera eller bolagisera sin företagshälsovård

Pargas stadshus.
Pargas stad måste se över sin företagshälsovård i framtiden. Pargas stadshus. Bild: Yle/Marie Söderman Pargas,kommunvapen

Pargas stad sköter nu sin företagshälsovård i egen regi. Men den kommande social- och hälsovårdsreformen sätter i käppar i hjulet för sådan här verksamhet och kräver att företagshälsovården antingen måste bolagiseras eller privatiseras.

Den nuvarande kommunallagen trädde ikraft 1.1.2015 och enligt bestämmelsen har kommunerna tid fram till slutet av 2016 att göra den här förändringen.

För Pargas del börjar det alltså bli bråttom.

Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén
Stadsdirektör Patrik Nygrén säger att inga beslut ännu fattats om företagshälsovården och staden väntar och ser vad som krävs. Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén Bild: Yle/Daniel Korpela Patrik Nygren,patrik nygrén

- Vi arbetar enligt de uppgifter vi har och nu ser det ut som om tidsfristen kommer att förlängas till slutet av 2018, säger Pargas stadsdirektör Patrik Nygrén. Vi inväntar först all fakta och ser sedan. För i nuläget finns det ännu många frågor hur företagshälsovården är tänkt att arrangeras i framtiden.

På Pargas stads webbsidor kan man läsa att företagshälsovården har mer än 160 företag, 2000 arbetstagare, 80 lantbrukare och 30 egenföretagare som kunder.

Hur går det med deras vård?

- De kommer nog att få samma vård som de är vana med också efter årsskiftet, säger Nygrén. Staden har inte gjort några som helst beslut ännu och hur det ser ut i framtiden får tiden utvisa.

Vården privatiseras?

I många andra kommuner och städer, som också har stått inför samma förändring, har beslutsfattarna privatiserat vården då en bolagisering skulle bli för arbetsdryg och för dyr.

I Pargas kan en privatisering av vården också vara ett alternativ och då skulle jättar som Terveystalo eller Mehiläinen vara intresserade av att sköta verksamheten.

- Inga beslut är som sagt ännu fattade och vi väntar och ser vad kravet blir, säger Nygrén. Vi jobbar naturligtvis på att få en lösning som är så bra som möjligt för alla våra kunder.

Katariina Korhonen är överläkare vid Pargas stad och medger att det finns många frågetecken med den kommande reformen.

- Vi har en fin personal här och det skulle vara tråkigt om en bolagisering eller privatisering betyder att vi inte längre kan arbeta tillsammans, säger Korhonen. Samarbetet fungerar bra och vad som skulle ske om verksamheten privatiserades är svårt att säga.