Hoppa till huvudinnehåll

Ryktet: Sebastian Vettel kan bli Rosbergs efterträdare i Mercedes

Nico Rosberg tittar på Lewis Hamilton.
Hamilton pikade ständigt Rosberg. Nico Rosberg tittar på Lewis Hamilton. Bild: xpbimages.com / All Over Press Nico Rosberg,Lewis Hamilton

Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens var lika överraskad som alla andra över att Nico Rosberg meddelade att hans tid som formel 1-förare är över. Samtidigt måste man inse att Nico har haft det otroligt tufft under de senaste säsongerna.

Hamilton var en ”mästare på att pika Rosberg”.― Fredrik af Petersens

Två år i rad förlorade Rosberg kampen mot Lewis Hamilton och dessutom med knapp marginal. Han har gett allt för att vinna mästerskapet.

– Min personliga tanke är att han är eller var mycket nära en burn out, tror af Petersens. Hamilton var en ”mästare på att pika Rosberg”. Att komma med antydningar om att Nico var född med silverskeden i munnen och att Rosberg inte var lika hungrig på att vinna som han.

Rosberg fick stå ut med mycket

”Han är inte lika tuff som jag är”, sade Hamilton också ofta. ”Jag är den snabbaste”. Hamilton sade dessutom för några lopp sedan att han inte kommer att erkänna Nico som världsmästare även om han vinner.

– Det är sådana grejer som sliter otroligt på nerverna och tar på krafterna, anser af Petersens. Nico har också talat om att hans fru ensam fått sköta om deras barn och hemmet. Då förstår jag att, enough is enough, nu räcker det.

– Man kan absolut inte kritisera Nico på något sätt. Krafterna tog slut, helt enkelt. Ifall han hade valt att fortsätta så tror jag att han hade kunnat slå Hamilton nästa år också, eftersom Nico hade lärt sig så otroligt mycket av de två tidigare nederlagen. Det var säsongerna 2014 och 2015 som gav honom kraft och inspiration.

Vem skall ersätta Nico Rosberg i Mercedes

Det har förekommit flera mycket diskreta samtal under säsongen.― Fredrik af Petersens

För Mercedes-stallet kom Rosbergs beslut som en lika stor chock som för resten av världen. Därför blir det extra intressant att se vem som ersätter Nico.

– Det har gått vissa rykten, och jag betonar att det är rykten, om att det skulle kunna bli Sebastian Vettel. Sebastian har tydligen varit i kontakt med Mercedes. Det har förekommit flera mycket diskreta samtal under säsongen. Vettel är mycket besviken på hur saker har utvecklats med Ferrari.

En förare kan bryta sitt kontrakt under vissa omständigheter

– Nu beror det ju helt och hållet på hur hans kontrakt ser ut. Normalt sett kan en förare bryta sitt kontrakt ifall han inte når vissa mål. Till exempel att komma bland de tre bästa i förar-VM eller att teamet är utanför två i topp i konstruktörs-VM.

– På samma sätt kan teamet sparka en förare av samma skäl och nu beror saken på vad som står i Vettels kontrakt.

Af Petersens har också ett annat intressant namn på sin lista

Det kan också bli frågan om en mindre meriterad förare.― Fredrik af Petersens

Det kan också bli frågan om en mindre meriterad förare, en tysk förare såsom Nico.

– Pascal Wehrlein körde senaste säsong för Manor som ju också är en Mercedes bil. Wehrlein vann det tyska DTM-mästerskapet förra året. Det är mycket möjligt att han kommer att få chansen. I så fall skulle Hamilton få det synnerligen enkelt i den interna kampen.

Fredrik af Petersens tror att vi inte har sett det sista av Nico Rosberg i formel 1-sammanhang. Han är tekniskt kunnig och kan bra tänkas hjälpa till med utvecklingen av bilar. Han kan bli en teknisk rådgivare efter att han njutit av sin nya frihet.