Hoppa till huvudinnehåll

Slush 2016: Nokiaingenjörernas räddning?

En vy över den största talarscenen på Slush 2016.
En vy över den största talarscenen på Slush 2016. Bild: Yle/ Patrik Schauman slush 2016

Den stora teknologimässan Slush samlade i år över 17 500 deltagare till mässcentrum i Helsingfors. Över 2 300 uppstartbolag tävlade om pengar från nästan 1 200 placerare. Allt fler storbolag hade i år hittat till Slush. För de förhoppningsfulla uppstartsbolagen betydde det att de inte bara kom i kontakt med placerare, utan också potentiella storkunder.

Slush fortsatte i år att befästa norra Europas position i uppstartsvärlden. Mässcentrum i Helsingfors hade igen förvandlats till ett massivt nattklubbsliknande teknologievenemang. Av de över 17 500 deltagarna kom mer än 60 procent från utlandet. Myllret påminde mest om en myrstack.

För ett land som Finland är Slush en välkommen energiinjektion. Tidigare Nokiaingenjörer kan hitta nya karriärer, och uppstartsbolag som skapar arbetsplatser kan få luft under vingarna. För de enskilda bolagen är ändå resultaten osäkra och framtiden full av risker.

Det som gör Slush unikt är att medelåldern är så låg. Här finns 2 500 volontärer. Det hittar du inte på någon annan konferens.

De 2 336 uppstartsbolagen sökte i regel placerare, kunder och publicitet. En stor del av företag som presenterade sig på mässan skyltade också med att de ville anställa folk. Christian Lindholm är partner på hälsoacceleratorn Vertical och vd för företaget Koru som utvecklar programvara för smarta klockor. Som gammal veteran på Slush håller han sig också a jour med mässans övriga deltagare.

- Det stora för i år är att storbolagen har kommit hit. Då blir Slush en mötesplats mellan uppstartsbolag och storbolag. Vi får en balans mellan att hitta investerare och att hitta kunder. Slush har blivit en riktig marknadsplats, säger Christian Lindholm.

Slush främsta konkurrensfördel till andra teknologimässor är det låga priset.

- Det som gör Slush unikt är att medelåldern är så låg. Här finns 2 500 volontärer. Det hittar du inte på någon annan konferens. Därför kan de hålla priserna nere. Du kan få en biljett till Slush för 500 euro. Om du går på motsvarande konferenser i Europa kostar det lätt 1 500 euro. Höga priser begränsar vem som dyker upp. Slush har en annan dynamik. Det blir en annan konversation och annorlunda möten, säger Christian Lindholm.

Business genom att stå på stället

Christian Lindholm tar sig själv som exempel. Han hade funderat på om Koru kunde göra något för bilindustrin.

- Jag råkade träffa på en gammal kollega från Nokia som jag vet att har arbetat med bilindustrin. Han hittade genast två investerare som kan hjälpa mig att få kontakter i Tyskland. Det är nästan paradoxalt. Man kan göra affärer genom att stå på stället. Kunderna och kontakterna kommer till dig. Det är det mest effektiva. Du behöver inte flyga två timmar till Tyskland för ett två timmars möte.

I bästa fall kan de möten som uppstår på en mässa som Slush snabbt leda till nya företag och produkter, där gammal talang och kompetens kan användas på nya områden. Christian Lindholm lyfter fram företaget Nuviz som har utvecklat en navigator för motorcykelhjälmar.

- Nuviz är ett fantastiskt exempel på hur gammal Nokiatalang har tagits till vara. Idén fanns, men det fanns inget team för att utveckla den. Men Invest in Finland satte idémakarna i kontakt med ingenjörer i Salo. På två veckor hade de fått ihop ett team. Teamet i Salo har gjort tiotals telefoner som har sålts över hela världen. Sedan arbetade teamet utan ersättning hela hösten. I början av året fick de finansieringen i skick och på sommaren blev den första prototypen färdig.

Dataspel som utbildning

Ett annat finnländskt uppstartsbolag är Practigame som använder spelteknologi för att utbilda vårdpersonal.

- Du har en människofigur som ser lika realistisk ut som i spel där man jagar och skjuter varandra. Nu är samma teknologi applicerad på en patient. Då kan man med ganska enkla medel skriva avancerade scenarier för de problem som patienten har. Böcker har en begränsad mängd sidor. Här finns ingen begränsning. Genom att erbjuda den här plattformen till skolor kan utbildare och lärare göra sina egna scenarier, säger Christian Lindholm.

Tanken är att utbildarna sedan kan sälja sina scenarier till medicinindustrin eller tillverkare av medicinsk utrustning som då kan använda plattformen i sin utbildning.

- På det sättet fungerar den som ett lim mellan utbildning och industrin. Det är en modern och intressant business som utvecklas med virtuell verklighetsteknologi som är en av de hetaste trenderna just nu, sade Christian Lindholm.

Kalevala Koru lämnar järnåldern

Också mera traditionella företag går över till smarta produkter. Smyckestillverkaren Kalevala Koru har beslutat att satsa på nya smarta smycken. De påminner inte ens om de kopior av gamla vikingatida smycken som i tiden gjorde bolaget känt.

- Världen och konsumentbeteendet förändras hela tiden. Vi måste också tänka på vad Kalevala Koru ska vara i framtiden. Eftersom smarta smycken är en sektor som växer mycket är det naturligt att också vi satsar på dem, säger Terja Koskenoja som är innovationsdirektör på Kalevala Koru.

Kalevala Koru har börjat tillverka två olika typer av smarta smycken. Dels tillverkar de hängsmycken med en larmknapp som man också kan använda till att dela sitt läge med dem man vill. Dels har Kalevala Koru inlett samarbete med det finländska uppstartföretaget Moodmetric för att kunna tillverka ringar som mäter bärarens stressnivå. Ringen skickar data till en app där bäraren kan se hur stressnivåerna varierar över tid.

Ännu finns det inte så stor konkurrens bland de smarta smyckena. Till exempel smartklocksmarknaden är mycket tuffare. Men redan om man bräddar perspektivet smarta accessoarer är konkurrensen hård.

Bältet som vaktar din midja

Några tiotal meter från Kalevala Korus stånd marknadsförde det koreanska företaget Welt sina smarta bälten. Vid första anblicken ser de ut som vilka bälten som helst, men en närmare granskning avslöjar en laddningsport på bältets undersida.

- Vi tillverkar smarta bälten både till hälsovård och modeindustrin för att folk ska ha tillgång till digitala hälsovårdsprodukter utan att de ser för tunga eller prylaktiga ut. Bältet kartlägger måltider, midjemått och hur aktivt bäraren rör sig. Det beräknar alltså hur många kalorier som går in i kroppen och hur många som förbränns, säger Hane Roh som är designchef på Welt.

Sngl:s marknadsföringschef Saemi Kim visar hur man kan använda sitt öra som högtalare när man talar i telefon.
Sngl:s marknadsföringschef Saemi Kim visar hur man kan använda sitt öra som högtalare när man talar i telefon. Sngl:s marknadsföringschef Saemi Kim visar hur man kan använda sitt öra som högtalare när man talar i telefon. Bild: Yle/ Patrik Schauman slush 2016

Fingret som högtalare

Ett annat företag från Korea är Sgnl. Företagets planerings- och marknadsföringschef Saemi Kim stod på onsdagen i ett litet bås på Slush och överraskade häpna besökare genom att låta dem lyssna på musik genom sitt eget pekfinger.

Sgnl marknadsför en ny typ av klockremmar som man kan använda som telefonlur. En knapp på klockremmens insida vibrerar som en högtalare. Vibrationerna förmedlas genom handen ut i fingerspetsarna. När klockanvändaren lägger fingret mot örat skapar vibrationerna ljud. På det sättet kan man höra uppringaren prata. Remmen har en mikrofon så att den som får samtalet kan prata med den som ringer.

Specialerbjudanden med bankkortet

Många frågar ändå om det finns någon realism i den stora optimismen bland uppstartföretagen på Slush. I regel går nio av tio uppstartföretag i konkurs. Många samlar åt sig stor extern finansiering utan att i slutändan få den framgång som man hoppas uppnå. Men det finns också exempel på framgångar.

Det svenska bolaget Wrapp meddelade att de kommer att inleda samarbete med flera banker i Norden, bland dem Aktia och Nordea i Finland.

- Appen erbjuder kunder personliga erbjudanden direkt i mobilen. Butiker kan därför rikta sin marknadsföring till de kunder som faktiskt är intresserade av dem. Aktias kunder kan till exempel få erbjudanden på basis av hur de har använt Aktias betalkort, säger Charlotte Hedén, som är marknadsföringschef i Sverige på Wrapp.

Bättre sömn som framgångsrecept

Också finländska Beddit kan visa upp konkreta framgångar. Beddit tillverkar en avlång sängsensor som kan mäta hur bra man sover.

I många år verkade Beddit vara ett företag vars största framgång var en imponerande förmåga att samla in pengar. I dag är bolaget det första finländska företag som kan sälja en digital produkt i Apples butiker världen över.

- Vi lanserade vår tredje version av vår sömnsensor för en månad sedan. Vi gjorde en serie på 5 000 exemplar. Vårt problem är att den såldes slut på en vecka. Nu ska vi snabbt tillverka fler serier av dem, säger Kim Dikert som är produktutvecklare på Beddit.

I dagens läge erbjuder Beddit också en möjlighet för kunderna att analysera orsakerna till hur de sover.

- Den kan visa hur din sömn påverkas av om du har druckit kaffe eller ett glas vin. Appen visar hur sömncykler och pulsen varierar. Vi gör en presentation som gör det klart för användaren vilka faktorer som påverkar sömnen bra och vilka dåligt, säger Kim Dikert.

Han visar upp resultatet från en exempelanvändare vars sömnkvalitet har påverkats mest positivt av att lägga sig i tid, och mest negativt av stress.

- Målet är att användaren ska kunna göra små ändringar i sitt liv så att han eller hon sover bättre, säger Kim Dikert.