Hoppa till huvudinnehåll

Stora mängder vatten hittat på Mars

Marslandskap sett från ovan.
Marslandskap sett från ovan. Bild: NASA Mars (planeter),vatten,rymden

Goda nyheter för framtida Marsfarare! Mer vatten har hittats på Mars. Inte i flytande form dock, vi ska minnas att medeltemperaturen på den Röda planeten är -63 grader Celsius, men vatten hur som helst, i form av is.

Och det är inga små mängder H20 som NASAs Mars Reconnaissance Orbiter-sond har spanat in med hjälp av sin markradar.

Vi talar om lika mycket vatten som om man täckte hela Finland med ett 35 meters lager av vatten. Eller hela Europa med ett lager som är en meter tjockt.

Gåva till framtida Marsfarare

Isen ligger under Utopia Planitia, och det här är egentligen det som gör det till en stor nyhet, för vi känner till massvis med is på Mars sedan tidigare, men den här finns på en slättregion på Mars norra halvklots mellanlatituder (ligger ungefär där Italien skulle ligga om det här vore jorden) som är relativt lättillgänglig, flat terräng, lite som Österbotten. En region där framtida kolonisatörer mycket väl kunde tänkas bosätta sig.

Och de som eventuellt slår sig ned där i framtiden skulle alltså ha enorma mängder vatten direkt under sina fötter.

Islagret är mellan 80 och 170 meter tjockt och består till mellan 50 och 85% av is, resten är sand och damm. Det skulle vara lerigt slask om det smälte. Det ligger under ett lager av sand som är mellan en och tio meter tjockt. Inte värst svårt att gräva sig ned till alltså.

Mars har inte alltid varit en ökenplanet

I dag är den Röda planeten i praktiken en enorm öken. Men det har inte alltid varit så: för flera miljarder år sedan hade Mars sannolikt en ocean på norra halvklotet, som täckte omkring en tredjedel av planetens yta och gjorde förhållandena på planeten ganska drägliga med tanke på liv.

En konstnärs uppfattning av hur Mars såg ut när planeten hade vatten.
En konstnärs uppfattning av hur Mars kan ha sett ut då planeten hade hav. En konstnärs uppfattning av hur Mars såg ut när planeten hade vatten. Bild: Wikimedia Commons / Ittiz Mars (planeter),vatten

Men vart tog vattnet vägen? Största delen försvann ut i rymden. Mars är så pass liten att dess tyngdkraft inte är stark nog för att hålla kvar en atmosfär på samma sätt som jorden håller sin atmosfär. Det atmosfäriska trycket på Mars är mindre än en procent av lufttrycket på jorden vid havsnivå. Så det mesta vattnet rymde som sagt ut i rymden.

Men det finns fortfarande mer än nog vatten kvar där i form av is för att framtida kolonisatörer ska kunna tillgodose sig av det. Den här senast upphittade isavlagringen utgör bara ungefär en procent av alla kända isförråd på Mars, vilket är ungefär fem miljoner kubikkilometer.

Största delen av isen finns vid polerna, vid sydpolen finns till exempel ett islager som är mer än tre kilometer tjockt.

Det finns bättre kandidater för liv i rymden

Vad betyder det här då för sannolikheten för att hitta liv på Mars? Sannolikt inte mycket. Mars är en väldigt torr, väldigt kall planet numera, mycket torrare än ismånar som Europa ute vid Jupiter och Saturnus måne Enceladus. Bara Europa har dubbelt mer flytande vatten än jorden. Ska man söka efter liv så tror jag snarare att man ska börja där än på Mars. Mars har haft sin chans.

Det här vattnet, den här isen som vi nu vet att finns på Mars kan snarare ha sin betydelse för framtida liv på Mars, liv som vi hämtar dit när vi reser iväg. Vattnet i isen under Utopia Planitia kan komma att vattna framtida kolonisters skördar, förse dem med syre och energi.

Men vi är ju inte riktigt där ännu, om vi säger så. Tills vidare tycker jag att vi ska njuta av det vatten som finns här på vår egen blåa planet. För våra närmaste grannar erbjuder inte mycket att se i det avseendet.

Venus är het och mardrömslik med en medeltemperatur på 462 grader Celsius, pölar av flytande bly och det regnar svavelsyra.

Mars i sin tur är torr och frusen, en ogästvänlig, tröstlös ökenplanet som till skillnad från Venus hur som helst i princip skulle gå att göra beboelig i någon form, men trivsam skulle planeten inte vara ens med bästa vilja, ens efter årtionden av terraformering.

Men jorden – bättre än så här blir det inte, synd att det är så många som inte tycks uppskatta det vi har. Den bästa planeten i solsystemet. Paradisplaneten.

Läs också

Vetenskap

Nyligen publicerat - Vetenskap