Hoppa till huvudinnehåll

Asylsökande demonstrerade mot Finlands flyktingpolitik i Helsingfors

Asylsökande demonstrerade mot Finlands flyktingpolitik i Helsingfors den 3 december 2016.
Ungefär 850 personer deltog i demonstrationen Asylsökande demonstrerade mot Finlands flyktingpolitik i Helsingfors den 3 december 2016. Bild: Yle/Björn Udd demonstration,asylsökande,Helsingfors,flyktingpolitik

Ungefär 850 personer demonstrerade mot Finlands flyktingpolitik i Helsingfors på lördagen.

Demonstranterna, som till stor del var asylsökande, motsätter sig migrationsverket Migris bedömning av situationen i Irak, Afghanistan och Syrien. År 2015 fick 80 procent av irakierna som sökte asyl i Finland uppehållstillstånd. År 2016 är motsvarande siffra endast 20 procent.

- Asylbesluten borde inte vara politiskt motiverade. Besluten borde följa mänskliga rättigheter, säger Rian från Mosul.

Han har fått uppehållstillstånd och säger att de människor som sänds tillbaka till Irak löper risk att dö.

- Den irakiska staten kan inte skydda sina medborgare. Om man sänder någon som blivit hotad tillbaka kommer de utan tvekan att dö, säger Rian.

Desperat situation

Situationen är desperat för många irakier i Finland, säger Haidar Issam, en av arrangörerna.

- De har gett mig avslag, men jag kan absolut inte fara hem till Irak. De kommer att ta livet av mig där. Det finns många som är i samma situation som jag.

Omar Salah har också fått avslag på sin asylansökan. Hans två barn har fått rätt att stanna i Finland, men själv fick han inte asyl. Också han säger att det är alltför farligt för honom att återvända till Irak.

Salah och Issam säger att det är viktigt att uppmärksamma finländare på att det nu finns många som inte vet vad de ska ta sig till. De som nekas besked blir tvungna att flytta bort från mottagningscentralerna. Vintern är här, de saknar inkomster och tak över huvudet.

Haidar Issam, en av organisatörerna för demonstrationen
Haidar Issam (till vänster) säger att han kommer att dö om han tvingas åka tillbaka Haidar Issam, en av organisatörerna för demonstrationen Bild: Yle/Björn Udd demonstration,asylpolitik

- Vi är här i dag för att göra det här känt, så att finländarna får veta vad som händer. Vi kommer inte att lämna Finland, vi behöver våra mänskliga rättigheter här, säger Issam.

"Skickas till döden"

Också en del finländare slöt upp kring demonstrationen.

- Jag är här för att regeringen som bestämmer över de asylsökandes framtid handlar omoraliskt, omänskligt och skickar folk till döden. Det är något som man inte kan acceptera.

Sunniva Drake är riktigt upprörd över att asylprocessen har gjorts så svår att det är nästan omöjligt för irakier att få asyl i Finland.

Sunniva drake och Rian på demonstrationen
Sunniva Drake och Rian tycker att man borde ta mänskliga rättigheter i beaktande då man fattar asylbeslut Sunniva drake och Rian på demonstrationen Bild: Yle/Björn Udd demonstration,asylpolitik

- Aldrig har jag under min livstid varit med om något sådant här. Jag skäms, säger Drake.

Sunniva Drake har en längre tid försökt uppmärksamma asylpolitiken, som hon upplever är alldeles för strikt. Hon publicerade en enskild asylansökandes negativa beslut, vilket ledde till att många fattade pennan och skrev brev till statsminister Juha Sipilä.

Sunniva Drake tycker att det är viktigt att människor vet vad som väntar dem som nekas asyl och som skickas tillbaka.

- Folk fattar inte att det handlar om att när vi skickar människor tillbaka så är de i dödsfara. De utsätts för för krig och förföljelse.