Hoppa till huvudinnehåll

Därför är folkomröstningen i Italien viktig för dig

Italiens premiärminister Matteo Renzi i tv-intervju inför folkomrösningen om ändringar i grundlagen.
Premiärminister Matteo Renzi i tv-intervju inför folkomrösningen. Italiens premiärminister Matteo Renzi i tv-intervju inför folkomrösningen om ändringar i grundlagen. Bild: EPA/GIUSEPPE LAMI Italien,folkomröstningar,Matteo Renzi

Folkomröstningen i Italien på söndag kan leda till höjda räntor i hela euro-området och ingrepp i var mans plånbok.

Italienarna ska säga ja eller nej till en grundlagsreform som premiärminister Matteo Renzi föreslagit.

Italien har ett parlament med två kammare som båda skilt för sig bör godkänna lagförslag för att de ska bli lagar. Renzi vill att överhuset senaten ska fråntas makt och att det ska räcka med att underhuset godkänner lagförslag.

I praktiken blir folkomröstningen ändå en förtroendeomröstning om Renzi, eftersom han lovat avgå om nej-sidan vinner. Frågorna att ta ställning till är dessutom komplext och invecklat formulerade.

Läs vad som står på spel

Italiens premiärminister Matteo Renzi under ett valmöte i Rom inför folkomröstningen om landets grundlag.
Matteo Renzi. Italiens premiärminister Matteo Renzi under ett valmöte i Rom inför folkomröstningen om landets grundlag. Bild: EPA/RICCARDO ANTIMIANI Italien,Matteo Renzi
Polisen ingriper mot demonstranter i Florens.
Renzi är omstridd. Här demonstrerar folk emot honom i Florens. Polisen ingriper mot demonstranter i Florens. Bild: EPA/MAURIZIO DEGL' INNOCENTI Italien,Florens,Polis,demonstration,Matteo Renzi

Vad säger ja-sidan?

Reformen kommer att göra det lättare för Italiens regeringar att driva igenom lagförslag och därmed skapa mer politisk stabilitet. Det kommer i sin tur att skapa förutsättningar för ekonomisk tillväxt.

Det kan ta tiotals år för Italien att repa sig

Italien har hittills varit ökänt för sina täta regeringsbyten. På de 70 år som gått sedan republiken grundades 1946 har landet haft 63 regeringar.

Vad säger nej-sidan?

Reformen nedmonterar den nuvarande grundlagens inbyggda skydd mot att det igen ska kunna komma en alltför stark ledare till makten.

Modellen togs i bruk efter kriget med diktatorn Benito Mussolini i tankarna. Italien ombildades då från monarki till republik.

Vad händer om ja-sidan vinner?

Premiärminister Renzi fortsätter på sin post och siktar på nästa parlamentsval. Marknaden förblir avvaktande, men inget dramatiskt inträffar – åtminstone inte genast.

Nästa parlament som väljs fungerar enligt de ändringar som godkändes i folkomröstningen och det blir lättare för regeringen att driva igenom reformer.

Sommarrean har börjat i Italien
Rea i Rom. Italiens ekonomi har stagnerat. Sommarrean har börjat i Italien Bild: EPA/CLAUDIO PERI ekonomi,realisation,Italien
Världens äldsta fungerande bank är illa ute.
Världens äldsta bank Banca Monte dei Paschi di Siena är i fara att krascha. Världens äldsta fungerande bank är illa ute. Bild: EPA/MATTIA SEDDA banker,bankkris,krediter,kreditvärderingar,Italien

Vad händer om nej-sidan vinner?

Renzi kan tänkas avgå, eftersom han satt sin position på spel då han kampanjat för ett ja.

De krisdrabbade italienska bankerna med Banca Monte dei Paschi di Siena i spetsen väntas få svårt att skaffa nytt kapital och därmed svårt att hålla sig flytande.

Bankerna i Italien sitter på cirka 40 procent av alla problemkrediterna i euro-området.

Om bankerna börjar kollapsa kan det få större återverkningar i hela banksektorn i euro-området. Det kan leda till högre räntor och därmed drabba var mans plånbok.

Ett nej kan leda till kris

Vad säger opinionsmätningarna?

Det har varit förbjudet att göra opinionsmätningar om folkomröstningen sedan den 18 november.

Då visade mätningarna en knapp ledning för nej-sidan, men en fjärdedel av väljarna hade inte bestämt sig.

Vad krävs för att folkomröstningen ska vara giltig?

Mer än hälften av de avgivna, giltiga rösterna. Det finns inget krav på att valdeltagandet ska vara över en viss nivå.