Hoppa till huvudinnehåll

"Ekologisk äggproduktion är mer lönsam"

En höna tittar in i kameran
Den bestämda hönan verkar må bra inomhus En höna tittar in i kameran Bild: Yle/Stefan Paavola ägg,ekologisk mat,hönsfåglar,fjäderfäskötsel (arbete),fjäderfägårdar,lantbruk,lantbruksföretagare,mickelspiltom i liljendal

På Hultgård i byn Mickelspiltom i Lovisa värper 1 600 hönor cirka 1 200 ägg om dagen.

Gården utvidgar nästa år med 1 000 hönor, eftersom efterfrågan för tillfället är större än utbudet. Ekologiskt producerat ger en avsevärt större marknad då man sysslar med direktförsäljning.

Enligt bonden Pieter van den Hoek är ekologisk produktion som affärsverksamhet lönsammare än konventionell produktion.

- Men det är inte en enklare affärsverksamhet. Det krävs att man har ett eget intresse. Om man tänker konventionellt och vill odla ekologiskt så tror jag att man inte håller på så värst länge, säger Pieter van den Hoek.

Bland annat rapportering och övrig byråkrati är mycket mer krävande. Det är ofta granskningar och allt är noggrant reglerat. Det skall vara tillräckligt med dagljus, fodret skall vara rätt, luftkvaliteten bra och utrymmen ska fylla kraven.

Pieter van Der Hoek vid värpta ägg
Bonden Pieter van den Hoek granskar kvaliteten på äggen Pieter van Der Hoek vid värpta ägg Bild: Yle/Stefan Paavola hultgård,lantbruk,lantbruksföretagare,ägg,äggproduktion,jordbrukare

Ekologiska uppsvinget fortsätter

Pieter van den Hoek tror att ökningen på efterfrågan av ekologiska produkter fortsätter.

- Så länge som folk blir mer och mer intresserade av vad de äter så ser jag inga hotbilder.

Rekoringar ger mer rum

Rekoringarna har fått ett starkt fotfäste också i Östnyland. Hultgårds produkter säljs också via den kanalen.

- Det är ett smidigt att sälja sina produkter och där ryms både stora och små producenter. En med ägg från fem hönor är lika välkommen som en med ägg från femtusen hönor, säger van den Hoek.

Rekoringarna stärker gemenskapen bland producenterna men samtidigt blir konkurrensen mer påtaglig. Enligt van den Hoek är stämningen nog bra bland producenterna i rekoringarna. Han säger att de är en positiv företeelse.

- Det är en rak kanal mellan gårdarna och konsumenterna. För Helsingforsborna är det en stor sak att få träffa bonden. Av huvudstadsborna får man nog konstiga frågor ibland.

Dikor äter hö
På Hultgård har man också dikor Dikor äter hö Bild: Yle/Stefan Paavola kor,köttproduktion,dikor,mickelspiltom i liljendal,lantbruk,lantgårdar

Inga tecken på fågelinfluensa

Fjäderfäna är inne på vintern, så Eviras varningar och krav som trädde i kraft efter att fågelinfluensa upptäcktes på Åland och i Åbo ställer inte till med ändringar i vardagsrutinerna på Hultgård.

- Om faran för smitta finns kvar på försommaren kollar vi om fåglarna får släppas ut eller inte, säger Pieter van den Hoek.

Förutom äggproduktion och odling har man också 50 dikor för köttproduktion på Hultgård.

Hultgård sett från vägen
Hultgård ligger i ett idylliskt landskap Hultgård sett från vägen Bild: Yle/Stefan Paavola mickelspiltom,lantgårdar,jordbrukare,jordbruk,jordbruksprodukter

Läs också