Hoppa till huvudinnehåll

Nico sökte genast upp pappas namn på pokalen – Keke: ”Man måste njuta”

Nico Rosberg med pappa, fru och mamma efter F1-mästerskapet 2016.
Nico Rosberg tillsammans med pappa Keke, frun Vivian och mamma Sina. Nico Rosberg med pappa, fru och mamma efter F1-mästerskapet 2016. Bild: All Over Press Nico Rosberg,Keke Rosberg

Det första Nico Rosberg gjorde när han tilldelades formel 1-mästarpokalen var att söka upp pappa Kekes namn.

Nico Rosberg chockade hela motorsportvärlden när han på fredagen, bara en knapp vecka efter säkrad F1-titel, meddelade att han lägger av.

Beskedet kom i samband med det internationella bilsportförbundet FIA:s gala i Wien, där Rosberg tilldelades den åtråvärda pokalen som gått från mästare till mästare under årtionden.

En gammal mästare stod Nico Rosberg speciellt nära hjärtat.

Keke och Nico Rosberg, 1994.
Nico och Keke Rosberg 1994. Keke och Nico Rosberg, 1994. Bild: Sprint Press / All Over Press Keke Rosberg,Nico Rosberg

– Jag var genast tvungen att kolla var pappa finns, och där nere hittade jag honom, sade Rosberg uppe på scenen och pekade på Kekes namn.

– En av mest känslosamma sakerna med allt detta är att jag lyckats uppnå det han gjorde för 34 år sedan. Att dela det här med honom är någonting väldigt, väldigt speciellt.

Se Nico Rosberg motta pokalen i videon nedan:

Keke Rosberg vann VM-titeln 1982 och i och med Nicos seger på söndagen blev familjen Rosberg den andra i F1-historien med mästare i två generationer efter Graham och Damon Hill.

Keke: Beundrar Nicos dedikation

Pappa Keke har betytt mycket för sonens karriär och kort efter att mästerskapet var avgjort publicerade Nico en video där han tackade sina föräldrar för allt stöd.

– Jag har ända sedan liten gett Nico rådet att njuta av racingen, och betonat att den njutningen alltid måste vara större än den automatiska framgångspressen som kommer från att köra med en vinnarbil, berättar Keke till Turun Sanomat.

– Om den balansen inte är i rätt förhållande blir allting mycket svårare. Jag beundrar Nicos mentala styrka och dedikation.