Hoppa till huvudinnehåll

President Duterte: Trump godkänner kriget mot knarkarna

Filippinsk polis vaktar liket av en skjuten misstänkt droghandlare.
Filippinsk polis vaktar liket av en skjuten misstänkt droghandlare. Filippinsk polis vaktar liket av en skjuten misstänkt droghandlare. Bild: EPA/FRANCIS R. MALASIG Filippinerna,Rodrigo Duterte,narkotika

Filippinernas kontroversiella president Rodrigo Duterte uppger att USA:s blivande president Donald Trump önskat honom lycka till i det blodiga kriget mot narkotikan.

Kriget har krävt tusentals dödsoffer på ett halvår. Många av de döda är misstänkta droghandlare som avrättats utan rättegång.

- Han [Trump] önskade mig framgång i min kampanj mot narkotikaproblemet, sade Duterte i ett uttalande efter ett sju minuter långt telefonsamtal med Trump.

Dutertes krig mot narkotikan har krävt 5 000 dödsoffer på bara några månader. Många av de döda är misstänkta droghandlare som avrättats utan rättegång.

Presidenten har lovat ”slakta” Filippinernas tre miljoner knarkare och dragit paralleller till Hitler och judeutrotningen.

Presidentkandidaten Rodrigo Duterte talar till anhängare i Manila 7.5.2016
Rodrigo Duterte. Presidentkandidaten Rodrigo Duterte talar till anhängare i Manila 7.5.2016 Bild: EPA/RITCHIE B. TONGO Rodrigo Duterte,Filippinerna,presidentval

Han har gett polisen och militären order om att direkt skjuta och döda misstänkta knarkare och langare och lovat dem som skjuter att de ska få åtalsimmunitet.

Duterte har också uppmanat vanliga medborgare att döda droglangare.

Efter att president Barack Obama tillsammans med andra ledare i omvärlden uttryckt oro för att de mänskliga rättigheterna åsidosätts i jakten på knarkare och knarklangare bad Duterte Obama ”dra åt helvete” och uttalade andra vulgära förolämpningar.

Duterte sade sig också överväga att bryta helt med USA, som länge varit en viktig handelspartner och militärallierad för Filippinerna. USA har flera militärbaser i landet.

På fredagen var dock Duterte och Trump försonliga, enligt uttalanden från bägge läger. Bägge parter sade sig vilja samarbeta kring ”gemensamma intressen”.

Duterte blev president i somras och har sedan dess försökt förbättra relationerna till både Kina och Ryssland samtidigt som han förolämpat USA.

Filippinernas president Rodrigo Duterte och Zhang Dejiang, ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott
Duterte var på besök i Kina i oktober. Filippinernas president Rodrigo Duterte och Zhang Dejiang, ordförande i den kinesiska folkkongressens ständiga utskott Bild: EPA/WU HONG / POOL Rodrigo Duterte,Filippinerna,Kina,Zhang Dejiang