Hoppa till huvudinnehåll

Svensk fest i Lillehammer – Heikkinen bästa finländare

Matti Heikkinen är välbekant med spåren i Lahtis, här i en tävling 2016.
Matti Heikkinen slutade på åttonde plats i Lillehammer. Matti Heikkinen är välbekant med spåren i Lahtis, här i en tävling 2016. Bild: All Over Press Matti Heikkinen,Lahtis,matti heikkinen

Det blev dubbelt svenskt i topp på 10 kilometer i fri stil i Lillehammer. Calle Halfvarsson vann före Marcus Hellner. Matti Heikkinen tog sig in bland de tio bästa i tävlingen.

Publiken i Lillehammer förväntade sig säkert att få se en norsk åkare kliva högst upp på prispallen i den andra tävlingen av tre i minitouren. Men de norska åkarna fick ge sig mot två svenskar.

Calle Halfvarsson och Marcus Hellner gick en mycket jämn kamp mot varandra under hela loppet och precis som i fredagens sprint gick segern till världscupledaren Halfvarsson.

Halfvarsson vann till slut med 0,8 sekunder före Hellner. Sergej Ustiugov knep tredjeplatsen i tävlingen.

–Det känns verkligen bra. Det var en rolig tävling då jag fick kämpa om segern med Marcus. Jag visste att det var jämnt mellan oss under hela tävlingen, sa Halfvarsson i FIS intervju efter loppet.

Heikkinen topp 10

Martin Johnsrud Sundby hade länge häng på svenskarna men kroknade och slutade på sjätte plats. Det räckte inte för att bli bästa norrman i tävlingen då både Finn Hågen Krogh och Simen Krüger tog sig förbi Sundby.

Matti Heikkinen var bästa finländare i loppet då han tog sig i mål på åttonde plats. Heikkinen låg en bit efter svenskarna under hela loppet och förlorade med 18,5 sekunder till Halfvarsson.

Iivo Niskanen som visat strålande form under inledningen av säsongen hade en svårare tävling nu då det var fri stil som gällde. Niskanen slutade på 27:e plats i tävlingen.

Calle Halfvarsson leder nu touren i Lillehammer med 28,1 sekunder före Ustiugov. Matti Heikkinen är bästa finländare på tolfte plats, en minut efter Halfvarsson.

Touren i Lillehammer avslutas på söndag med en jaktstart i klassisk stil.

Resultat:

1. Calle Halfvarsson SWE 23.04,9
2. Marcus Hellner SWE +0,8
3. Sergej Ustiugov RUS +6,7
4. Finn Hågen Krogh NOR +7,4
5. Simen Hegstad Krüger NOR +13,2
6. Martin Johnsrud Sundby NOR +13,5
7. Dario Cologna SUI +14,3
8. Matti Heikkinen FIN +18,5
9. Maurice Manificat FRA +20,4
10. Alex Harvey CAN +23,5
-------------------
17. Lari Lehtonen FIN +37,4
27. Iivo Niskanen FIN +54,5
41. Perttu Hyvärinen FIN +1.17,5
60. Sami Jauhojärvi FIN 1.41,5

Läs också

Nyligen publicerat - Sport