Hoppa till huvudinnehåll

Syriens armé vinner i östra Aleppo - rebellerna har förlorat över 60 procent av sitt område

En ung man sörjer sina familjemedlemmar som dödades i bombningar i östra Aleppo 30.11.2016
En ung man sörjer sina familjemedlemmar som dödades i bombningar i östra Aleppo 30.11.2016. En ung man sörjer sina familjemedlemmar som dödades i bombningar i östra Aleppo 30.11.2016 Bild: EPA/ALEPPO MEDIA CENTER / JAWAD AL-RIFA Aleppo,Syrien,döden,sorg

De syriska regeringsstyrkornas framgångar i östra Aleppo fortsätter. Natten till lördag tog de kontrollen över ytterligare ett distrikt och kontrollerar nu över 60 procent av det område rebellerna hade ännu för en månad sedan. FN:s specialsändebud Staffan de Mistura varnar för en "fruktansvärd kamp" i Aleppo under jul- och nyårshelgen.

Allt tyder nu på att de syriska regeringstrupperna och allierade shiamiliser kommer att ta en militär seger i östra Aleppo.

Det tror både EU:s utrikeschef Federica Mogherini och FN:s specialsändebud till Syrien, Staffan de Mistura.

- Det är ett faktum att Aleppo inte håller ut länge till, säger de Mistura, och det känns som om det blir en förskräcklig slutstrid som räcker fram till jul- och nyårshelgen.

- Jag hoppas att det inte sker och att det hittas en lösning för att undvika det.

Både de Mistura och Mogherini betonar att det inte är möjligt för regimen att uppnå en militär seger i kriget i Syrien. Det är fortfarande nödvändigt med förhandlingar för att uppnå en livskraftig framtid för landet.

Dödsoffer i liksäckar i östra Aleppo 30.11.2016
Dödsoffer i liksäckar i östra Aleppo 30.11.2016 Dödsoffer i liksäckar i östra Aleppo 30.11.2016 Bild: EPA/ALEPPO MEDIA CENTER / JAWAD AL-RIFAI Aleppo,Syrien

I natt tog syriska trupper kontroll över distriktet Tariq al-Bab. Det betyder att Assads armé kontrollerar närmare två tredjedelar av de tidigare rebellkontrollerade områdena i Aleppo.

Regimen inledde offensiven den 15 november. Rebellerna har haft kontroll över östra Aleppo i över fyra år.

Det känns som om det blir en förskräcklig slutstrid som räcker fram till jul- och nyårshelgen.― Staffan de Mistura, FNs specialsändebud

Regeringsstyrkor har nu också lyckats öppna vägen från de västra delarna av Aleppo till flygfältet öster om staden.

Striderna har fått ännu fler invånare på flykt, men samtidigt är det nu nästan omöjligt att hitta någorlunda säkra vägar ut ur staden. De snabba skiftningarna i vem som kontrollerar vilket område skapar osäkerhet.

Lavrov beredd att ge rebellerna fri lejd

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov är villig att förhandla med sin amerikanska kollega John Kerry om att låta rebellerna lämna Aleppo frivilligt.

- Vi kan genast skicka experter till Geneve för att tillsammans med USA diskutera hur alla rebeller kan dra sig tillbaka från östra Aleppo, hur vi kan försäkra oss om att stadens invånare får humanitära förnödenheter och att normalt liv återuppstår i Aleppo.

Syriska rebellkommendörer har låtit meddela att de inte tänker ge upp.

- Vi kommer inte att lämna staden. Vi har inget problem med korridorer för civila som lämnar staden, men vi lämnar den inte, ska ledare för olika rebellfraktioner ha låtit meddela en av deras politiska talesmän i Turkiet.

Läs också