Hoppa till huvudinnehåll

Uppfostrade på 70-talet: Lydnad, ansvar och mycket samvaro

Pernilla och Mikael Björk
Pernilla och Mikael Björk uppfostrades på 70-talet. Pernilla och Mikael Björk Bild: YLE/Anne Teir-Siltanen Barnuppfostran,familjer (grupper)

Tapeterna var stormönstrade, byxbenen utsvängda och radion spelade Abba. Lasse Virén skördade stora framgångar på idrottsarenorna och Urho Kekkonen styrde vårt land. Samma årtionde föddes också Pernilla (född Knutar) och Mikael Björk. Mycket i föräldraskapet har ändrat sedan de växte upp.

Vid en liten vägkorsning långt inne i skogen i Nedervetil, Kronoby, bor familjen Björk. Ensamma är de inte. På gården bor parets två barn Oliver, 15 Edwina, 7 och 160 djur. Mest kor, men också hästar, hundar och katter. Gården är Mikaels barndomshem och här har han bott hela sitt liv sedan han föddes år 1974. Under samma tak har de bott i snart 20 år.

Lyda och ta ansvar

Vi pratar om 70-talet och den tidens uppfostran. Om betydelsen av att lyda vuxna, ta ansvar och kunna sysselsätta sig själva. Ibland gick det också över styr.

- Små pojkar tycker ju om grillkorv, och vi skulle hämta ved i vedlidret. Vi konstaterade att det ju är enkelt att göra eld i vedlidret. Min kompis syster såg att det rykte under dörren och då blev det ju bråttom, minns Mikael Björk.

Något straff kommer han inte ihåg att han fick. Men han minns att de klättrade upp på lekstugans tak för att ingen skulle få tag på dem. Han berättar också om hur han lärde sig köra bil samtidigt som sin nio år äldre syster och hur han gick på rymmen i skogen med familjens hund.

- Jag kunde uppföra mig då jag hade blickarna på mig. Men det var ju ganska lätt att försvinna ut ur blickfånget, säger Mikael Björk och skrattar.

Annan klang i mansrösten

Medan Mikael var full i färd med att göra hyss på hemgården växte Pernilla upp i grannbyn Terjärv. Hon föddes år 1977 och växte upp med sina föräldrar och lillebror som var fem år yngre.

- Jag har haft en bra barndom, visst gjorde vi hyss men det hör ju till och det fick vi tillsägelse för. Visst kunde de vara stränga, men då pappa spände ögonen i mig så visste jag att nu gäller det att lyda, säger Pernilla Björk.

- Man hade faktiskt respekt för föräldern på den tiden. Om någon sa något till oss så gjorde vi som de sa även om de var främlingar.

Hög moral

Varken Mikael eller Pernilla har något minne av någon enskild metod som skulle ha tillämpats under deras uppfostran.

- Någon husarrest har jag aldrig suttit i, inte skulle min mamma ha haft resurser för att stänga in mig heller, minns Mikael.

Det som däremot är gemensamt för deras uppfostran är moralen. Gjorde man något fel skulle de också känna det inom sig.

- Jag kan inte säga att jag är bra uppfostrad, men jag är uppfostrad så att jag ska förstå om jag gjort något fel och ha dåligt samvete över det. Det ska finnas en moral bakom allt, säger Mikael Björk.

70-talet bäst

Både Mikael och Pernilla är glada över att det föddes på 70-talet och fick växa upp under de omständigheter som rådde då. De lärde sig att klara sig själva men de gjorde också mycket tillsammans med familjen.

- Vi var mycket mera tillsammans med familjen. Vi var ute i pulkbacken och vi skidade. Det gör man ju inte längre, säger Pernilla.

- Dagens föräldrar är ju så upptagna av sociala medier. Går de ut och äter med barnen sitter de som ljus på stolar för att ta en bild för Facebook, det förekom ju inte på 70-talet. Jag har inte Facebook utan tycker om att ha ett liv i stället. I stället för att ha en fasad på nätet tycker jag om att leva livet, säger Mikael.

Hur uppfostrades du? Var det viktigaste lydnad eller fick du göra vad du ville? Vad hände om du inte gjorde som föräldrarna sa? Berätta för oss om vad som gällde när du växte upp!

Svenska Yle samlar in berättelser om barnuppfostran under olika årtionden. Du kan vara anonym om du vill och alla berättelser behandlas konfidentiellt. Vi publicerar delar av dem på svenska.yle.fi och förbehåller oss rätten att redigera i texterna.

Hur uppfostrades du?

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP