Hoppa till huvudinnehåll

Daniel Olin: Helgens val i Italien och Österrike får EU att hålla andan

Daniel Olin
Daniel Olin. Daniel Olin Bild: Johanna Kannasmaa daniel olin

Tisdag är en stor dag för barnen i Belgien för då kommer den belgiska julgubben Saint-Nicolas på besök.

Om EU-kommissonen har skrivit julklapplista har den däremot i år skickats till Rom och Wien med en önskan om att italienarna och österrikarna ska rösta rätt.

Rätt för EU betyder att österrikarna på söndagen väljer de grönas Alexander van der Bellen och inte högerpopulisten Norbert Hofer till president.

Rätt betyder också att italienarna säger ja till förslaget om att ändra konstitutionen.

De här två valen kan ha oanade följder för EU och få det europeiska bygget att knaka om möjligt ännu mera i fogarna.


Lyckas Norbert Hofer vinna är det ännu en bekräftelse i raden på högerpopulismens allt starkare frammarsch i Europa.

Österrikes president är ingen maktfaktor i EU. Men även om den konkreta inverkan från valet i Österrike blir liten på EU-nivå så kan den symboliska betydelsen bli desto större.

Lyckas Norbert Hofer vinna är det ännu en bekräftelse i raden på högerpopulismens allt starkare frammarsch i Europa. En seger för Hofer kan leda till att populismvågen växer inom EU. Möjligheten finns nämligen.

Nederländerna går till parlamentsval i vår med den populära högerpopulisten Geert Wilders som enligt färska opinionsundersökningar skulle vinna valet ifall det hölls nu.

Med Marine Le Pen i Élyséepalatset skulle det förmodligen betyda slutet för EU.

En större smäll är ändå Frankrike. Frågan är om den väg österrikarna väljer på söndag även kan gynna Marine Le Pen i det franska presidentvalet i april.

Med det högerextrema partiet Nationella frontens ledare Le Pen i Élyséepalatset skulle det förmodligen betyda slutet för EU.

Åtminstone skulle euron hamna på fallrepet. Den europeiska valutan kan i och för sig redan hamna där innan det franska valet.

För det är just eurosamarbetet som ligger i vågskålen när Italien går till folkomröstning nu på söndag.

Ifall de italienska bankerna kraschar sprids finanssmittan.

Det är svårt att förutspå följderna ifall premiärminister Matteo Renzi förlorar omröstningen och avgår som premiärminister. Men spekulationerna är i full gång.

Ett scenario är att den politiska krisen i Italien leder till att oron på marknaden tilltar ytterligare och den italienska bankkrisen förvärras. Ifall de italienska bankerna kraschar sprids finanssmittan och eurogruppen kommer att samlas till otaliga krismöten.

Den här gången är det inte den blygsamma grekiska ekonomin som står på spel utan den italienska - euroområdets tredje största.

Mätningarna har som bekant i de senaste valen slagit fel.

En italiensk krasch skulle av allt att döma ha betydligt större direkta konsekvenser för Finland än brexit eller valet av Trump till president.

Väl medveten om riskerna gick EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för ovanlighetens skull ut och gav i en intervju sitt stöd till Renzi. EU-kommissionen brukar inte kommentera pågående valrörelser.

Opinionsmätningarna ger vid handen att Renzi förlorar och Hofer vinner. Men mätningarna har som bekant i de senaste valen slagit fel.

EU-kommissionen kan lägga sitt hopp på missvisande mätningar också den här gången eller att Saint-Nicolas verkligen har hört önskningarna.