Hoppa till huvudinnehåll

Experten om blåvita succén: Bästa starten på länge

Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski har startat säsongen fint. Krista Pärmäkoski. Bild: EPA Krista Pärmäkoski

VM-säsongen har startat utmärkt för det finländska längdlandslaget. Enligt Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är det här den vassaste säsongsupptakten på många år.

Skidvärldscupen startade i dur för de finländska åkarna på hemmaplan i Ruka förra veckoslutet. De blåvita idrottarna imponerade på bred front – och de självklara höjdpunkterna var Iivo Niskanens seger på femton kilometer klassiskt och Krista Pärmäkoskis andraplats på tio kilometer klassiskt.

I Lillehammer har succén fortsatt. På söndagen kulminerade ett lyckat veckoslut med att Krista Pärmäkoski var snabbast i damernas jaktstart och Matti Heikkinen kvickast bland herrarna.

Båda tog sig upp på pallen – och Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm är inte speciellt förvånad.

– Jag är inte överraskad. Matti har varit i bra form hela hösten. I Ruka fick han kanske inte ut allt, men i Lillehammer är det tunga banor och då går det undan.

– Krista visade redan i Ruka fin form. Hon är för tillfället den bästa åkaren som inte är norska.

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen gjorde norrmännen sällskap på pallen i Lillehammer. Matti Heikkinen. Bild: EPA Matti Heikkinen

Imponerad av bredden

Lindholm är mäkta imponerad av den bredd som Finland har visat.

– Det här är den bästa starten på länge. Iivo Niskanen är i grym form, Perttu Hyvärinen och Lari Lehtonen har tagit steg och kommit närmare världseliten. Sami Jauhojärvi är egentligen den enda som inte har presterat. Han är för långt efter.

– På damsidan var det väntat att Krista är stark. Laura Mononen ser bättre ut än i fjol och Aino-Kaisa Saarinen har mer att ge. Däremot har inte Kerttu Niskanen och Anne Kyllönen hittat rätt ännu.

Glenn Lindholm
Glenn Lindholm. Glenn Lindholm Bild: Yle lindholm

Starka på huvudsträckan

Vägen till hemma-VM i Lahtis är lång, men redan nu tycker Lindholm att vi ser en trend. Norge är inte fullständigt överlägset. Både finländska och svenska åkare slår in kilar i skidnationens dominans.

– Norge har en våldsam bredd bland både damerna och herrarna, men det ser bredare ut nu och det är positivt. Samtidigt är inte Marit Björgen i toppform och åker ändå fort. En annan som inte fått till det är Petter Northug. Han kan slå till när som helst. Det finns inga mellanlägen för honom.

I Lahtis är det ingen hemlighet att den finländska huvuddistansen är det klassiska intervallstartsloppet över tio kilometer och femton kilometer. Det är också på den sträckan som finländare har visat den allra bästa formen.

– Iivo och Matti är två av åkarna som kämpar om VM-medaljerna, men det kommer att bli tufft. Det kommer att bli väldigt mycket prestige på tio och femton kilometer. Det har blivit kungs- och drottningsdistansen i och med att de övriga distanserna avgörs med masstart. Många kommer att toppa formen till den dagen i Lahtis.