Hoppa till huvudinnehåll

F1-profilen: Halva formel 1 vill ha Rosbergs plats

Nico Rosberg, Niki Lauda.
Nico Rosberg och Niki Lauda hade ett tätt samarbete i Mercedes. Nico Rosberg, Niki Lauda. Bild: imago/HochZwei/ All Over Press Nico Rosberg,Niki Lauda

Världsmästaren Nico Rosberg har lagt ratten på hyllan. Nu säger Mercedes Niki Lauda att de allra flesta vill ta över efter Rosberg. ”Det ringer hela tiden”, säger Lauda.

Det var i fredags som bomben slog ner i formel 1-världen. Nico Rosberg, som bara några dagar tidigare hade kört hem sin första VM-titel, meddelade att han lägger av.

Efter en oerhört dramatisk avslutning säkrade tysken titeln i Abu Dhabi.

– Jag har klättrat upp för ett berg och nu har jag nått mitt mål, sa Rosberg i ett uttalande.

”Risk att ta ung förare”

Rosberg och hans stallkamrat Lewis Hamilton har dominerat formel 1 de senaste åren. Mercedes har haft den bästa bilen och två av de allra bästa förarna.

Nu står en plats tom – och enligt Mercedes vice ordförande Niki Lauda är intresset enormt.

– Praktiskt taget mer än halva formel 1 vill ha Rosbergs plats. Det ringer hela tiden. Det är en risk att ta en ung förare, vi vet inte hur stark han skulle vara, säger han.

– Jag tror att vi har gjort klart med en ny förare före nyår. En person får en oväntad julklapp. Det är ett stort hål att fylla efter Nico i och med att vi har haft världens två snabbaste förare i tre säsonger. Nu måste vi hitta en ännu bättre ersättare.

Lauda konstaterar att han var i chock när han fick beskedet.

– Ingen i Mercedes förväntade sig att Nico skulle säga att det är nog. Först trodde jag inte på honom, men han sa att det stämmer. Helt otroligt.

Fernando Alonso, Australiens GP, 20.3.2016.
Är Fernando Alonso svaret på frågan vem som tar Nico Rosbergs plats i Mercedes nästa säsong? Fernando Alonso, Australiens GP, 20.3.2016. Bild: All Over Press Fernando Alonso

Tror Alonso blir ersättare

Även formel 1-bossen Bernie Ecclestone slogs av häpnad när han fick reda på att den regerande mästaren inte kommer att köra nästa säsong.

– Det var en lika stor överraskning för mig som för dig, säger han i en Reuters-intervju.

Ecclestone spekulerar även om vem som ska ta Rosbergs plats i Mercedes. Han sätter sina pengar på Fernando Alonso som körde för McLaren den gångna säsongen.

– Det vore en möjlig flytt om jag har förstått saken rätt. Vi får se. McLaren har en ny ledning och kanske de har tröttnat på varandra. Däremot tror jag inte Sebastian Vettel vill köra tillsammans med Lewis.