Hoppa till huvudinnehåll

Här är herrarna som trotsat klädkoden på slottet

Fyra män i varierande festklädsel
Fyra män i varierande festklädsel Bild: Yle( Youku Yrttimaa, All Over Press Slottsbalen,Finlands självständighetsdag,Klaus Bremer,Marco Bjurström,Jarno Laasala,Waltteri Torikka

På presidentens självständighetsmottagning är det vanligtvis damernas klädsel som står i fokus. Men varje år vågar också manliga gäster sticka ut ur mängden.

Klädkoden är frack eller högtidsdräkt, vilket för damer innebär en hellång klänning i festligare material. Gällande färg och form på klänningen är möjligheterna oändliga.

För herrar är alternativen inte lika många. De allra flesta manliga gästerna väljer frack, även ett antal folkdräkter, mörka kostymer och uniformer brukar synas i vimlet. Alla dessa alternativ är korrekta enligt etikettsreglerna.

Men under åren har vi också fått se herrar som tänjt på gränserna en aning då det gäller klädkoden. En del med större framgång än andra.

Här har vi en lista på herrar som tolkat självständighetsmottagningens klädkod på sitt eget vis, och därmed också väckt en del uppmärksamhet.

Vad tycker du? Vem lyckades i sitt tilltag, vem borde ha fogat sig och lomat iväg till närmaste frackuthyrning?

Elastinen 2014

En av de vanligaste etikettsmissarna är att välja smoking istället för frack eller mörk kostym. Smoking är helt enkelt inte ett tillräckligt högtidligt alternativ då klädkoden lyder frack. Ändå brukar herrar i smoking synas på röda mattan så gott som varje år. Kanske för att smoking känns snäppet mera James Bond än frack? Och visst är ju exempelvis rapparen Elastinen stilig i sin smoking?

Man i smoking på röd matta
Man i smoking på röd matta Bild: All Over Press/ Ari Lahti Presidentens slott,Elastinen,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Marco Bjurström 2011

Varför inte låta dojorna matcha mattan? Så resonerade måhända programledaren Marco Bjurström då han 2011 traskade in på slottet i klarröda skor. Året därpå bar Bjurström skor med blommönster i silver. Kanske inte helt korrekt enligt regelboken, men å andra sidan var de röda skorna festliga och fina, och därmed ansåg många modekännare att den lilla klädkuppen var vitsig.

Man i kostym och röda skor på röda mattan
Man i kostym och röda skor på röda mattan Bild: All Over Press Marco Bjurström,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Paleface 2010

En annan skokupp stod musikern Paleface för 2010, men här var experternas omdöme inte lika nådigt. Paleface var mycket stilig i sin frack, men hade kompletterat looken med svartvita tennisskor. Bekvämt och kul måhända. Men ett solklart etikettsbrott.

Kvinna i olivgrön klänning och man i frack och tennisskor
Kvinna i olivgrön klänning och man i frack och tennisskor Bild: All Over Press/ Matti Matikainen Paleface,Finlands självständighetsdag,Slottsbalen

The Dudesons 2013

Sällan har väl folkdräkter väckt så mycket förtjusning som då stuntmännen och tv-galenskaparna The Dudesons gjorde entré i sina välsittande Härmä-dräkter på mottagningen 2013. Det året ordnades festligheterna som en konsert i Tammerforshuset eftersom slottet renoverades, och klädkoden var mörk kostym. De österbottniska tv-profilerna hade anlitat designern Anu Pirilä med önskemålet att få bära uppdaterade versioner av Härmä-dräkten, gärna med sjörövarstuk. Modeexperterna var ense om att tilltaget var lyckat.

Man i folkdräkt av läder
Man i folkdräkt av läder Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press The Dudesons,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Två män i folkdräkt av läder på röda mattan
Två män i folkdräkt av läder på röda mattan Bild: Petteri Paalasmaa/All Over Press The Dudesons,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Klaus Bremer 1997

Sfp-politikern Klaus Bremer ville också sätta en twist på folkdräkten, då han 1997 gästade slottet iförd en "stadin kundi"-folkdräkt, designad av Mimmi Eirtovaara. Själva idén uppskattades av många, dock ansågs helheten vara på tok för alldaglig för festligheterna.

Klaus Bremer på väg in i presidentens slott
Klaus Bremer på väg in i presidentens slott Bild: Touko Yrttimaa Klaus Bremer,Slottsbalen

Renny Harlin 1992

Under början av 1990-talet var regissören Renny Harlin en av landets mest spännande kändisar. Han gjorde karriär i Hollywood och dejtade den den ena skönheten efter den andra, däribland filmstjärnan Geena Davis. Till slottet anlände dock Harlin till mångas besvikelse ensam år 1992, men bjöd i gengäld på en klädkupp som hette duga. Han bar förvisso frack, men i läder!

Ville Valo 2006

Ytterligare en musiker som valde att sätta personlig prägel på festutstyrseln var HIM-sångaren Ville Valo. Hans kostym var ett mellanting av smoking och bonjour med personliga detaljer och svartvita gangsterskor.

Man i kostym och svartvita skor
Man i kostym och svartvita skor Bild: All Over Press/ Mari Lahti Ville Valo,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Jari Sillanpää och Walteri Torikka 2015

På förra årets slottsbal var det två manliga gäster som väckte speciellt mycket uppmärksamhet. Operasångaren Waltteri Torikka motiverade sitt klädval med att frack är hans vanliga arbetsklädsel, och att han på självständighetsmottagningen därför ville bära någonting roligare. Det blev en blazer i leopardmönster!

Sångaren Jari Sillanpää bar i sin tur en välsittande och klädsam frack. Men ovanpå fracken satt någon sorts läderremmar. Förvirringen var stor, men senare avslöjade stylisten Teri Niitti att helheten var genomtänkt in i minsta detalj. Remmarna var tillverkade av renläder, för att hylla Sillanpääs nordfinländska ursprung, samtidigt som den smått provocerande bondage-liknande utformningen skulle symbolisera ett mera liberalt samhälle. Sillanpää är både svensk och finsk medborgare, så den ena manchettknappen pryddes av tre kronor och den andra av Finlands lejon. Och fracken var fodrad med blodrött tyg för att illustrera artistens passion och inre glöd. Med andra ord hade inget lämnats åt slumpen i denna utstyrsel.

Två festklädda män
Två festklädda män Bild: All Over Press Finland Waltteri Torikka,Jari Sillanpää,Presidentens slott

Vems klädkupp lyckades bäst?

Dudesons
71.7% (577 röster)
Marco Bjurström
6.1% (49 röster)
Jari Sillanpää
5.3% (43 röster)
Elastinen
4.7% (38 röster)
Waltteri Torikka
3.5% (28 röster)
Paleface
2.9% (23 röster)
Klaus Bremer
2.7% (22 röster)
Renny Harlin
2.4% (19 röster)
Ville Valo
0.7% (6 röster)
Antal avgivna röster: 805

Läs också

Slottsbalen

Nyligen publicerat - Slottsbalen