Hoppa till huvudinnehåll

Karis eget Guggenheim planeras i lokstallet

Holger Wickström, Karin Svahnström och Pamela Andersson utanför lokstallet i Karis.
Holger Wickström, Karin Svahnström och Pamela Andersson är några av dem som vill skapa ett kulturcentrum i lokstallet i Karis. Holger Wickström, Karin Svahnström och Pamela Andersson utanför lokstallet i Karis. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,pamela andersson

Planerna på att skapa ett kulturcentrum i lokstallet vid järnvägsstationen i Karis är i full gång. Nu är det bråttom att få till stånd ett realistiskt köpanbud.

- Det här är helig mark för oss Karisbor. Järnvägen är vår livsnerv och alla har något band till den, säger Karin Svahnström som är lokalpolitiker (SFP) och aktiv Karisbo.

Hon är en av många som har drömt om att skapa ett kulturcentrum i det gamla lokstallet från slutet av 1800-talet. Efter att det blev klart att byggnaden ska säljas har hennes telefon gått het och gruppen som nu försöker få till stånd ett anbud växer hela tiden.

Lokstallet i Karis.
Lokstallet är från slutet av 1800-talet. Lokstallet i Karis. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Karis,lokstallen vid karis järnvägsstation

Tidtabellen är stram; anbudet ska vara inlämnat till statens fastighetsbolag Senaattikiinteistöt den 16 december.

- Den krassa ekonomiska verkligheten kommer emot. Men jag tror inte att projektet är omöjligt, bara vi samlar ihop alla som är intresserade, säger Svahnström.

Kulturvardagsrum för alla åldrar

En av dem som genast började producera idéer då det blev klart att lokstallet är till salu är Pamela Andersson. Hon jobbar inom kultursektorn och återvände för ett par år sedan till Västnyland från Österbotten.

- Det här är en jättevacker byggnad mitt i Karis och det är ett ypperligt ställe om man tänker på verksamhet inom kultur och turism.

Lokstallet i Karis.
Fönstren i Lokstallet är höga. Lokstallet i Karis. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,Karis,Karis järnvägsstation,lokstallen vid karis järnvägsstation

Hon har visioner om att olika slags kulturaktörer kunde fungera tillsammans i byggnaden. Där kunde till exempel finnas café- eller restaurangverksamhet, musikklubbar med dj- och vj-gigs, en arena för barnkultur och en läsesal för att nämna några idéer.

- Det skulle vara ett slags vardagsrum för stadsborna och här kunde finnas något för alla åldersgrupper. Innergården är också jättemysig och skulle kunna vara ett slags kulturkvarter.

Pamela Andersson tittar in genom ett fönster inne i Karis lokstall.
Pamela Andersson gillar industrikänslan i lokstallet. Pamela Andersson tittar in genom ett fönster inne i Karis lokstall. Bild: Yle/Minna Almark Västnyland,pamela andersson

Pamela Andersson tar modell bland annat från Kabelfabriken i Helsingfors och projektet Kulturkasernen i Vasa.

- Att göra lokstallet till ett kulturcentrum i Raseborg är ett stort projekt. Men om det blir en riktig satsning skulle jag gärna ägna mycket tid åt projektet. Det här är en riktig dröm för mig.

Billigt att köpa - dyrt att renovera

Enligt Karin Svahnström finns det många som är redo att bidra med både visioner och pengar för att förverkliga ett kulturcentrum invid järnvägsstationen. Nu gäller det att organisera sig och skapa en projektplan som håller.

- Det är knappast någon dyr historia att köpa lokstallet. Det som kostar är att renovera det. Vi kommer troligtvis att söka pengar både från fonder och från EU.

Lokstallet i Karis.
Renoveringen får ske efter hand tror Karin Svahnström. Lokstallet i Karis. Bild: Yle/Minna Almark Karis,lokstallen i karis,Västnyland

Om projektet blir av på riktigt tror hon renoveringen måste ske i etapper.

- Byggnaden är i gott skick och det är mycket som redan är gjort i den. Det kommer nog att bli så att man lappar på och bygger till och renoverar efter hand. Och som sagt är det en fråga om pengar, inget är billigt.

Billig hyra kan locka nya aktörer

Holger Wickström är en central person i många kulturprojekt i Raseborg. Han säger att området är en utmaning eftersom det måste bevaras till sin karaktär. Det betyder att stora tillbyggnader knappast är möjliga, säger han.

- Här finns möjligheter till småskalig verksamhet för hantverkare, konstnärer och mindre företagare och för det behöver man inte göra några större ingrepp.

Enligt Wickström finns det totalt 13 bås inne i lokstallet.

Trähus invid Karis järnvägsstation.
Några bostadshus och lider finns intill lokstallet och hör till helheten. Trähus invid Karis järnvägsstation. Bild: Yle/Minna Almark Karis järnvägsstation,Karis,Västnyland,karis järnvägsområde

Lokstallet ligger bra till på en timmes avstånd från både Helsingfors och Åbo. Och det är en stor fördel då man vill locka nya hantverkare och konstnärer till Karis, säger han.

- De har aldrig mycket pengar. Men det måste ordnas på ett billigt sätt.

På onsdag träffas alla de som är intresserade av att bygga upp ett kulturcentrum i lokstallet.

- Man får nog sömnlösa nätter. Det här är vårt Karisguggenheim som vi ska fixa med privata medel, säger Karin Svahnström.

5.12.2016 Artikeln är rättad klockan 05:00. I en bildtext stod det felaktigt att bostadshusen intill lokstallet också är till salu. Artikeln är också uppdaterad med den nya tidpunkten för aktörernas möte.