Hoppa till huvudinnehåll

Kineser är rädda för att begravas levande i sina hus

En kille tittar på när kol utvinns i Kina, bilden är tagen juli 2005.
En kille tittar på när kol utvinns i Kina, bilden är tagen juli 2005. Bild: QILAI SHEN kolgruva,Kina

I Kina sjunker flera byar ner under marken i områden där kol har brutits i överdrivna mängder. Miljontals människors hus riskerar att kollapsa på grund av gruvorna. Kina behöver miljarder euro för att åtgärda sina sjunkande städer i övergrävda regioner.

I Kina går långt över 2 miljoner människor till sängs om kvällarna utan att veta om huset fortfarande står kvar följande morgon.

Den överdrivna gruvdriften i Kina har gjort att marken ovanför gruvgångarna smulas sönder och gör tusentals människors hus ostabila.

Många hus och hela byar har blivit förstörda på grund av gruvorna.
Många hus och hela byar har blivit förstörda på grund av gruvorna. Många hus och hela byar har blivit förstörda på grund av gruvorna. Bild: Reuters Kina,kolgruva

En av de drabbade är Wang Junqi, som bor i byn Helin i en av de viktigare gruvdriftsregionerna i Shanxi-provinsen.

Han är orolig över att huset kollapsar och att han begravs levande i rasmassorna.

- Sprickorna beror helt på grävandet efter kol i gruvorna i marken. På grund av det och på att de har tömt hela gruvan så har det här stället blivit helt obeboeligt, säger Junqi.

Wang Junqi bor i byn Helin i en av de viktigare gruvdrivtsregionerna i Shanxi provinsen och är rädd för att hans hus kommer att kollapsa.
Wang Junqi är rädd för att hans hus kommer att kollapsa. Wang Junqi bor i byn Helin i en av de viktigare gruvdrivtsregionerna i Shanxi provinsen och är rädd för att hans hus kommer att kollapsa. Bild: Reuters kina,Shanxi

Gruvorna har orsakat 26 000 geologiska katastrofer

Inom loppet av 30 år ökade Kinas kolproduktion sexfaldigt, för att år 2013 nå sin maximalproduktion på 3,97 miljarder ton kol.

När behovet av energi ökade och priserna steg, pressades gruvarbetarna att gräva ännu djupare och arbeta på det billigaste tänkbara sättet för att maximera vinsten.

Det här har lett till så många som 26 000 geologiska katastrofer i slutet av år 2014. I dag är ett landområde lika stort som landet Gambia i Afrika drabbat av den överdrivna gruvdriften.

Myndigheterna i Shanxi-provinsen har börjat evakuera hundratusentals invånare i de värst drabbade områdena.

- För det första är deras hus ostabila. För det andra kan de inte odla någonting. För det tredje blir ökenspridningen bara mera allvarlig vilket inte är bra för människor att leva i, säger Shi Lei, chef över Kinas köpmäns nya energiprojekt.

Solpaneler hjälper i de drabbade områdena

Men på grund av den ekonomiska depressionen är det svårt att trolla fram de miljarder yuan som behövs för att omplacera invånarna och förhindra att marken ovanför gruvgångarna kollapsar.

En liten ljusglimt är myndigheternas försök att låta andra industrier använda de drabbade markområdena. Solpaneler har till exempel tillämpats i de värst drabbade områdena och ger arbetsplatser och inkomster till folket.

Solpaneler har hjälpt området som har varit mest drabbat av förstörelsen efter kolgruvorna.
Solpaneler har hjälpt området som har varit mest drabbat av förstörelsen efter kolgruvorna. Bild: Reuters solpaneler,Kina,kolgruva

Men pengarna som kommer från det här initiativet är bara en dropp i havet i jämförelse med hur mycket pengar som faktiskt behövs.