Hoppa till huvudinnehåll

Pärmäkoskis glädje – hoppas på repris i Lahtis

Krista Pärmäkoski.
Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng fick sällskap av Krista Pärmäkoski på pallen. Krista Pärmäkoski. Bild: EPA Krista Pärmäkoski

Snabbast för dagen – och snubblande nära en andraplats i minitouren i Lillehammer. Krista Pärmäkoski har inlett världscupsäsongen strålande. ”Jag var överraskad över min fart”, säger hon.

Först: Sprintfinal och en pallplats i Ruka.

Sedan: Två stabila insatser och en klockren avslutning på tio kilometer klassiskt i Lillehammer.

Krista Pärmäkoski har startat hemma-VM-säsongen utmärkt. I söndagens jaktstart var hon loppets snabbaste åkare och slutade trea i totalställningen.

– Jag fick till en avslappnad och lugn åkning. Det kändes som jag hade koll på läget hela vägen. Sedan föll jag i sista nedförsbacken, men man måste ta risker för att vinna tävlingar. Ibland faller man. Jag är trots allt väldigt nöjd med min insats, säger Pärmäkoski på skidförbundets Facebook-sida.

"Strålande skidor"

Det var i uppgörelsen med Ingvild Flugstad Östberg som Pärmäkoski inte höll sig på benen. Det avgjorde den kampen, men känslan var trots allt god för finländskan.

– Det var egentligen första gången för säsongen som det kändes som kroppen fungerade. Dessutom var skidorna strålande.

– Jag kände mig lugn och höll mig avslappnad trots att jag åkte ikapp konkurrenterna. Jag var överraskad över min fart.

Starka insatser på favoritdistansen

Vägen till VM i Lahtis är givetvis lång – hemmamästerskapet inleds i slutet av februari. Trots det är en kanonstart på vintern enbart plus.

Söndagens distans, tio kilometer med klassisk teknik, är dessutom en VM-distans. Det är Pärmäkoskis huvudmålsättning och hon har levererat två fina världscupprestationer på just den sträckan.

– Jag vill högst upp på pallen, men jag är nöjd med det här. I dag hade jag en bra dag och jag hoppas på något liknande i Lahtis.