Hoppa till huvudinnehåll

Samma emoji kan vara både stridslysten och salig – en kortkurs i emojier

Man sitter och skriver emoijer på sin mobiltelefon.
Emojierna är relevanta för vår kommunikation online. Man sitter och skriver emoijer på sin mobiltelefon. Bild: Rikki Chan, Pixabay. Sebastian Dahlström. Emoji,mobiltelefoner,kommunikation

Emojier – du vet de där små gula varelserna som bor i din telefon, som skrattar och gråter, grälar och pussas – precis som vi. Största delen av oss använder dem, till och med dagligen. Men blir vi alltid förstådda?

Emojier är ett minfält när det handlar om kommunikation. En och samma emoji kan ha diametralt olika betydelser för dig och mig. Det blir inte lättare av att emojierna ser annorlunda ut i olika apparater.

En grinande emoji i t.ex. en iPhone kan för många se negativ ut medan samma emoji i t.ex. en Nexus kan se mycket positiv ut. Det här beror på att mobiltillverkarna ofta gör sin egen version av varje emoji.

Emojin ett grinande ansikte med glada ögon i 10 olika versioner.
Samma grinande emoji med glada ögon på olika plattformer. Emojin ett grinande ansikte med glada ögon i 10 olika versioner. Bild: Skärmdump Emoji,Smiley,smarttelefoner

Varje officiellt godkänd emoji har sin unika kod och beskrivning i Unicodestandarden som gör det möjligt för en dator att läsa symbolen. Till exempel har en av de nyaste emojierna, ”ett dräglande ansikte”, koden U+1F924. Utgående från Unicodekoden och beskrivningen kan sedan de olika mobiltillverkarna och sociala medierna göra sin egen tolkning av ett dräglande ansikte.

Enligt sajten emojipedia, som fungerar som en encyklopedi över emojier, har 17 olika plattformer gjort sin egen ritning av de existerande emojierna. Kom ihåg det här när du skickar meddelanden åt din kompis om hens smarttelefon är av ett annat märke än din.

Allt du behöver veta om emojier

 • Emoji kommer från de japanska orden e (bild) och moji (tecken)
 • I dag finns det över 1850 emojier
 • Den mest använda emojin är den som gapskrattar med tårar i ögonen
 • I USA, Storbritannien och Kanada används mest emojier
 • I hela världen skickas det 6 miljarder emojier varje dag
 • Finländare använder den svarta månen mer än någon annan
 • Kvinnor använder oftare emojier än män
 • Emotikoner : - ) och kaomojin (^^) är emojins förfäder, dagens emoji utvecklades i Japan på 1990-talet
 • Den internationella emojidagen firas 17 juli

Då emojin blir en miss

Det är lätt att gå vilse i emojidjungeln. Hur många gånger har du fått ett meddelande med en emoji som känns totalt malplacerad? Kanske någon förväxlat den storgråtande emojin med den gapskrattande? Dessa två emojier lär förväxlas rätt ofta.

Gråtande emoijer.
Vilken av dessa emojier är ledsen? Gråtande emoijer. Bild: Yle, Rose-Marie Dahlström Emoji

Ibland skapar vi nya emojimissar då vi försöker göra det motsatta, dvs att undvika missförstånd. Det här hände till exempel med pistolemojin.

På grund av flera dödsskjutningar i USA valde Apple att ta avstånd från vapenvåldet genom att göra om sin pistolemoji till en vattenpistol. Men samtidigt liknar samma pistolemoji fortfarande ett riktigt vapen på andra plattformer.

Jeremy Burge, som upprätthåller sajten Emojipedia, skrev i ett blogginlägg att Apple trots allt borde tänka om eftersom det här kan ge upphov till grava kommunikationsmissar.

Samma meddelande sett på fyra olika telefoner. De innehåller alla en pistolemoji. På en iPhone är pistolen en vattenpistol medan den i de övriga meddelandena är en riktig revolver.
Skärmdump från sajten Emojipedia. Samma meddelande sett på fyra olika telefoner. De innehåller alla en pistolemoji. På en iPhone är pistolen en vattenpistol medan den i de övriga meddelandena är en riktig revolver. Bild: Skärmdump Emoji,meddelanden,smarttelefoner,pistoler,Vattenpistol

Salig eller stridslysten?

I april i år publicerades en undersökning vid University of Minnesota där människor fick svara på hur de tolkar olika emojiers sinnestillstånd. Deltagarna fick poängsätta smilisarna på en skala från -5 (mycket negativ) till +5 (mycket positiv).

Den emoji som i Unicode har beteckningen U+1F601 och beskrivs som ”grinande ansikte med glada ögon” var den som gav upphov till de mest avvikande tolkningarna.

Apples version av den grinande emojin tolkades av 70 procent av deltagarna som negativ. De flesta rankade smileyn på -3 och skrev att den såg ut som om den ser stridslysten ut. Googles version fick ändå ett genomsnitt på +4 och tolkades som salig.

Illustration som påvisar skillnaden mellan olika emoijer.
Den saliga och den stridslystna grinande emojin med glada ögon. Illustration som påvisar skillnaden mellan olika emoijer. Bild: Yle, Rose-Marie Dahlström emoji

Vad är Unicode?

 • Unicode är en industristandard som gör det möjligt för en dator att hantera text skriven i alla världens skriftsystem
 • I standarden ingår också olika symboler bland dem även emojier
 • Unicodekonsortiet är en ideell organisation som styr utvecklingen av Unicodestandarden
 • Konsortiet grundandes 1991
 • Konsortiet består av representanter för mobil- och datortillverkare, mjukvaruföretag, ministerier och forskningsinstitut. Bland dem finns t.ex. Apple, Microsoft, Facebook, Adobe, Google och Huawei
 • Varje år uppdateras Unicodestandarden med nya språk, symboler och tecken
 • I den nyaste versionen av Unicode finns det 7500 nya tecken och 72 nya emojier, bland dem en bacomemoji

Tre gyllene regler för hur du använder emojier

Vissa emojier är alltså farligare kommunikationsminor än andra. Men emojierna är inte enbart förvirrande små filurer – det finns en logik bakom hur vi använder dem. Det här har Tyler Schnoebelen, som är expert på datalingvistik, kommit fram till efter att ha analyserat cirka 500 000 tweets.

Schnoeblen har kunnat urskilja vissa mönster som upprepar sig då vi använder emojier.

Regel nr. 1: Emojin kommer oftast sist i meningen, inte mitt i den.

Telefon med meddelande med emoijer.
Vanligtvis kommer emojin sist i meningen, inte mitt i den. Telefon med meddelande med emoijer. Bild: Sebastian Dahlström, Yle emoji

Också om vi skriver längre meddelanden tenderar vi att placera en emoji efter en tanke. Då fungerar emojierna på samma sätt som kommatering.

Telefon med meddelande med emoijer.
Vi brukar sätta en emoji efter en tanke. Telefon med meddelande med emoijer. Bild: Sebastian Dahlström, Yle emoij

Regel nr. 2: Emojier respekterar ett lineärt händelseförlopp.

Då vi vill uttrycka i emojier att vi riktar en pistol mot något, placerar vi föremålet framför pistolens pipa.

Telefon med meddelande med emoijer.
Då vi använder emojier brukar vi också respektera lineär handling. Telefon med meddelande med emoijer. Bild: Sebastian Dahlström, Yle emoji

Då vi vill berätta att vi åker på en semesterresa till södern följer emojierna händelseförloppet från att vi först flyger till att vi, när vi väl är framme på den varma semesterorten, dricker en drink.

Grafik av telefon och meddelande med emoijer.
Emojier placeras oftast i ett lineärt händelseförlopp. Grafik av telefon och meddelande med emoijer. Bild: Sebastian Dahlström, Yle Emoji

Regel nr. 3: Då vi använder flera emojier i följd kommer inställning före handling.

Schnoebelen märkte att vi oftast först sätter en smiley som berättar hur vi förhåller oss till en händelse eller handling. Är vi arga, glada eller ledsna över att något hänt?

Grafik av telefon och meddelande med emoijer.
Vi brukar oftast sätta den gråtande emojin först och sedan det brustna hjärtat. Grafik av telefon och meddelande med emoijer. Bild: Sebastian Dahlström, Yle emoji

Den första emojin färjar vår upplevelse av den följande. I exemplet ovan gråter vi över att ha ett brustet hjärta genom att placera det brustna hjärta efter den gråtande emojin.

Är emojier ett språk?

Emojier fungerar som kroppsspråkets ställföreträdare i skrivet språk. Den ger det skrivna språket ett tonfall och speglar vår personlighet i ett sms. I skriven text motsvarar emojier tonfall och ansiktsuttryck. Människan kan känna igen 250 000 ansiktsuttryck vilket gör emojier väldigt relevanta för vår kommunikation online.

I regel upplever folk att emojier hjälper dem att uttrycka sina tankar mer tydligt i text, speciellt unga. Av en brittisk forskning framgår det att unga i åldern 18-25 tycker emojier gör budskapet i ett meddelande tydligare medan över hälften av dem som är äldre än 40 år tycker att emojier bara är förbryllande.

Tänder och målade läppar
Emojier ersätter ansiktsuttryck i skriven text. Tänder och målade läppar Bild: Yle visa rösten

Lingvister världen över har debatterat ifall emojier är ett språk. Det går att kommunicera med enbart emojier, hävdar en del. Och visst går det att förstå meningar som inte innehåller ett enda ord.

Grafik av telefon och meddelande med emoijer.
Förstår du vad personen vill ha sagt här? Grafik av telefon och meddelande med emoijer. Bild: Sebastian Dahlström, Yle emoji

En del emojifantaster har till och med översatt hela litterära verk till emojier. Till exempel har författaren Joe Hale översatt Alice i underlandet till emojier. Moby Dick går också att hitta på emoji.

Ett utdrag ur Alice i underlandet på emoji. Tre emojier representerar meningen att Alice föll ner i kaninhålet.
"(När Alice) föll ner i kaninhålet..." Ett utdrag ur Alice i underlandet på emoji. Tre emojier representerar meningen att Alice föll ner i kaninhålet. Bild: Skärmdump Emoji,Alice i Underlandet,smarttelefoner

I maj publicerades Bibeln på emoji. På sajten bibleemoji kan du översätta din favorit bibelvers från engelska till emoji.

Hoppa över Twitterpostning

På många sätt liknar emojier det forna skriftsystemet hieroglyferna eftersom båda är visuella representationer av idéer. Men (ännu) kan emojierna inte kallas för ett skriftsystem.

Skillnaden ligger i att hieroglyfer har ett grammatikaliskt system. Ordet ”hår” skrivet med hieroglyfer förstås på samma sätt av alla läsare. Så finns det inte heller emojier som skulle motsvara enskilda bokstäver.

Olika hieroglyfer mot en svart bakgrund.
Är hieroglyfer emojiernas förfäder? Olika hieroglyfer mot en svart bakgrund. Bild: Yle hieroglyfer,skriftsystem,Forntida Egypten

Vyvyan Evans, som är professor i lingvistik vid Bangor university, säger i en intervju till den brittiska tidningen Daily Mail att emojier aldrig kommer att ersätta traditionella språk men kommer att användas, i en ännu större utsträckning än i dag, till att utveckla dem.

- Det är möjligt att emojier allt mer kommer att användas för att komplettera digitala versioner av skriftliga verk. Till exempel kunde man med hjälp av emojier kunna göra Shakespeares verk mer begripliga för en helt ny generation, säger Evans.

Ju fler smarttelefoner desto fler emojier

I dag har över 2 miljarder människor har en smarttelefon. Enligt Statistikcentralens uppgifter från i fjol använder 75 procent av alla finländare i åldern 16-74 smarttelefoner. I Sydkorea har till och med 88 procent av befolkningen en smarttelefon medan bara 17 procent av indierna äger en smarttelefon (Se tweet av Conrad Hackett som forskar i demografi vid Pew Research om var i världen det finns mest smarttelefoner).

Hoppa över Twitterpostning

Ju fler av oss har en smarttelefon desto fler emojier skickas det. I dag skickas det 41 miljarder meddelanden runtom i världen dagligen. I dem ingår 6 miljarder emojier.

Emojianvändningen globalt har påverkats av språk och kultur. En undersökning som företaget Swift Key har gjort visar att fransmän använder till och med fyra gånger mer hjärtan än andra språkgrupper. I Sverige används brödemojin mera än i något annat språk medan vi finländare har fattat tycke för den svarta månen; den använder vi åtta gånger mer än någon annan språkgrupp! Däremot använder vi mindre hjärtan och romantiska symboler än genomsnittet.

En bild av emojin.
Finland är det första landet som utvecklat sina egna unika emojier. En bild av emojin. Bild: This is Finland/Jenita Cresswell emoji

Förutom geografiska skillnader finns det också en skillnad i hur mycket män och kvinnor använder emojier. Överraskande nog finns det en större skillnad på emojianvändningen mellan könen än mellan olika åldersgrupper. En forskning som gjorts av plattformen Emogi visar att omkring 78 procent av kvinnor använder emojier flera gånger i veckan medan motsvarande siffra bland män är 60 procent.

Emojins evolution från :-) till (^^) till vad den är i dag

Smileys eller emotikoner har förekommit redan på 1800-talet. I den amerikanska satiriska tidningen Puck publicerades år 1881 en rad smilisar.

Den satiriska tidningen Puck publicerade år 1881 fyra olika smileys. En glad, en ledsen, en likgiltig och en överraskad.
Tidningen Puck publicerade fyra olika smileys redan på 1800-talet. Den satiriska tidningen Puck publicerade år 1881 fyra olika smileys. En glad, en ledsen, en likgiltig och en överraskad. Bild: Wikimedia commons smileys,tidningar,Tidningsartikel

På 1980-talet föreslog Scott Fahlman, expert inom datavetenskap vid Cernegie Mellon University, på universitetets diskussionsforum att man skulle använda :-) eller :-( för att urskilja mellan seriösa och mindre seriösa inlägg.

I Japan utvecklas i slutet av 1980-talet så kallade kaomojin. Dessa teckengubbar liknar Fahlmans men går att läsa utan att lägga huvudet på sned. Exempel på några vanliga kaomojis: (^^) som betyder glada ögon och (T_T) som ska likna ett gråtande ansikte.

I slutet av 1990-talet utvecklade japanska mobiltillverkare en prototyp till dagens emojier. Efter att Apple tog i bruk de tidiga emojierna har de spritt sig till världens alla hörn och smarttelefoner.

En skrattande smiley med tårar i ögonen.
Den skrattande emojin med tårar i ögonen valdes till årets ord 2015 av Oxford dictionaries. En skrattande smiley med tårar i ögonen. Bild: Skärmdump Emoji,skratt,smarttelefoner

År 2009 godkände Unicodekonsortiet (som upprätthåller Unicodestandarden) 722 emojier. Nästa år kunde man redan skicka emojier med sin smarttelefon. I dag, beroende på vilken plattform du använder, kan du välja mellan 800 och 1600 olika emojier.

Det finns fortfarande vissa plattformer som inte stöder emojier. Om du är osäker på om din smarttelefon kan visa smilisar kan du kolla det via sajten caniemoji.com.

Läs mera:

Emoji som ser fundersam ut.

Talar du emoji-språket flytande? Ta det stora emojitestet!

Är du den pinsamma släktingen som skickar konstiga emojis åt alla? Eller har du full koll på dina emojier? Se om du får tummen upp eller tummen ner i det stora emojitestet.

Läs också

 • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

  Kom med och upplev Föredragsmaraton!

  Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

 • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

  "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

  Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

 • Jätterävar på nya smygfilmer från pälsfarmer

  Oikeutta eläimille filmade på fem farmer.

  Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har publicerat nya filmer från pälsfarmer. På filmerna syns farmade blårävar som har förädlats till jättestorlek och som har svårt att röra sig. Uppdaterad med kommentarer från Pälsdjursuppfödarnas Förbund och Oikeutta eläimille.

Vetamix

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Blåbärsblomman ser ut som en lampa

  Blomman är mycket frostkänslig.

  Blåbäret blommar i maj-juni och är då ytterst ömtåligt. En enda frostnatt kan leda till att hela blåbärsskörden går förlorad. En av blåbärets huvudpollinerare är den ljusa jordhumlan. Blåbäret, Vaccinium myrtillus, fäller sina blad till vintern i motsats till lingonet som är vintergrönt. Blåbäret växer i hela Finland. 23 % av skogarna i vårt land är av blåbärstyp.

 • Fem myter om myggan

  Hjälper vitlök och öl mot myggor?

  Försommarens myggbett är värre än senare myggbett - sant eller falskt? Fem påståenden om myggbett.

 • Snoken kan spela död

  Den lägger sig på rygg med tungan hängande ur munnen.

  Snoken går i dvala redan i början av oktober. Den övervintrar på frostfritt djup i håligheter och gångar i marken. Snokarna vaknar ur dvalan i början av maj - de första kan ringla sig ut redan i april. Snoken är skyggare än huggormen och är ofarlig för människan eftersom den saknar giftänder.

 • Huggormens blick är stickande

  Huggormens pupill är vertikal, snokens är rund.

  Under vintern går huggormarna i dvala i håligheter t.ex. under rötter, men också i stenrösen eller rishögar. Huggormarna uppsöker nästan alltid samma övervintringsplatser år efter år. I mars-april brukar huggormarna vakna ur vinterdvalan. Hanarna vaknar före honorna.

 • Digiträning: Använd e-postens adressfält rätt

  Tänk på datasäkerheten när du skriver e-post.

  Då man sänder e-post är det bra att minnas datasäkerheten: kan det vara till skada om mottagarna kan se varandras e-post? Är det ok för alla mottagare att deras adresser är synliga?

 • Digiträning: Så här frigör du minne på din telefon

  Så här frigör du minne på din telefon.

  När du köper telefonen kan det verka som att den har ett enormt minne. Men efter att du laddat ned ett antal appar är minnet redan betydligt fullare. I den här artikeln får du tips på hur du kan frigöra lagringsutrymme på din mobilapparat.

 • Digiträning: Spåra din försvunna apparat

  Tips för hur du kan spåra din försvunna telefon eller iPad.

  Glömde du telefonen på jobbet eller trillade den kanske ur fickan i bussen på väg hem? Eller misstänker du att den kan ha blivit stulen? Du kan förhindra att någon annan kan använda din försvunna apparat genom att ta kontakt med operatören per telefon eller via deras hemsida på nätet.

 • Digiträning: Ladda kartor till din telefon offline

  Det är värt att göra i förväg, med god uppkoppling.

  Om du ska åka till en plats där internet är långsamt, mobildata är dyrt eller du inte kan koppla upp dig alls, kan du spara ett område från Google Maps på telefonen eller surfplattan och använda det offline.

 • Digiträning: Hitta bilder du får använda fritt

  Det kryllar av bilder på nätet, men vilka får du använda?

  Det finns massor med bilder på nätet som du med vissa restriktioner kan använda. När du känner till principerna kan du använda bilder som upphovsmannen har definierat som fria att använda.

 • Digiträning: Säg hej med en emoji!

  Lär dig att ta i bruk emojier.

  Får du underliga meddelanden från din kompis? Det här kan bero på att din mobil saknar ett tangentbord som stöder emojier. I den här digiträningen lär du dig att installera emoji-tangentbordet.

 • Digiträning: Instagram - fokusera på bilderna

  Så här fungerar Instagram.

  Instagram är ett socialt medium som växer i snabb takt. I fjol växte Instagrams användning med 10 procent. I den här digiträningen får du veta hur du skapar ett konto på Instagram och kommer igång.

 • Digiträning: Uppdatera din webbläsare för datasekretessens skull

  Så här uppdaterar du din webbläsare.

  För att skydda din dator är det viktigt att du regelbundet uppdaterar alla de program som har installerats i datorn. Lättast uppdaterar du programmen genom att använda automatiska uppdateringsfunktioner. Datorn smittas i allmänhet av ett skadligt program genom ett icke-uppdaterat webbläsartillägg.

 • Gnomens guide till fysiken

  Gnomen söker svar på fysikens lagar.

  I serien Gnomens guide till fysiken vandrar gnomen omkring I trollkarlens stora hus och söker svar på fysikens lagar. Kan svaren hittas hos trollkarlen, hos forskaren, hos astronauten i rymden eller i programmet Fysiksport på den gamla teven i städskrubben?

 • Planeterna i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem

  Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.

 • En bildhälsning från solsystemet

  Häftiga bilder från Cassini- och Junosondens vårsäsong.

  Solsystemets "mästerfotografer", rymdsonderna Cassini-Huygens och Juno har varit flitiga den gångna vårsäsongen. Här är ett urval från deras bildkonst under de gångna månaderna.

 • Snart är fusionsenergin här – eller?

  När ska energiproduktionens heliga graal bli verklighet?

  Fusionsenergin skulle i princip lösa alla våra energiproblem: ren, immun mot Tjernobyl-typens olyckor och med bränsle som aldrig tar slut. Häromdagen togs ännu ett steg mot det målet i England. Men ännu är det långt kvar att gå innan vi är där.

 • Edith Södergran - en poet före sin tid

  Edith Södergran var en av sitt sekels stora poeter.

  Edith Södergran ses som en av Nordens största poeter. Hennes nyskapande dikter och deras för tiden ovanliga innehåll och fria form gjorde att man inte riktigt förstod henne medan hon levde. I dag har hon påverkat flera generationer av författare.

 • Eino Leino var en mammas pojke, kvinnotjusare och poet

  Poeten Eino Leino gungade i gudarnas gunga.

  I Esplanadparken i Helsingfors står poeten Eino Leino staty i sin slängkappa. Hans dikter handlar ofta om hur vackert och kort livet är. Själv blev han 47 år. Hans födelsedag, den sjätte juli, firas i vårt land som Diktens och sommarens dag.

 • Grymt härligt i Norden

  Här kan du se alla avsnitt av serien Grymt härligt i Norden.

  Professor Stranglövs assistent Grisen har ätit upp bilderna till bibliotekets mest dyrbara bok. Nu måste Grisen resa runt i Norden och ta nya bilder så att Stranglöv skall kunna återlämna boken till biblioteket.

 • "Grisens resa i Finland" visar historiska platser

  12 avsnitt med "Grisen" som reser runt i Finland.

  Den bekanta grisen från serien "Grymt härligt i Norden" reser i den här serien runt i Finland och bekantar sig med olika historiska platser. Serien är lämplig för lågstadieklasser.

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Essä: Den farliga stolta antirasismen

  En text om vit yttrandefrihet som ett hot mot icke-vita.

  Det största problemet med rasism är den tysta vita majoriteten. Ungefär så hävdar författaren James Baldwin, en av postkolonialismens mest ikoniska tänkare. Jag skulle hävda att en vit majoritet som består av stolta icke-rasister kan bli ett lika stort problem, skriver Adrian Perera.

 • Varför blir någon flykting?

  Över 40 000 människor blir flyktingar varje dag.

  Inte sedan andra världskriget har så många människor varit på flykt i världen. Det finns idag över 60 miljoner människor på flykt i världen. Hälften av dem är barn. Den här artikeln försöker åskådliggöra situationen just nu.

 • Språkkolumnen: Kan man roa sig med partiklar?

  Heter det sätt ner dig eller sätt dig ner?

  Man kan vara språkligt kreativ med små medel, men man måste ändå följa vissa regler. Språkvårdaren Minna Levälahti nördar in sig på uttryck som sätta ner, sätta ner sig och sätta sig ner.

 • Räven - ett anpassningsbart rovdjur

  Där det finns mat, finns ofta också rävar.

  Rävar kan man träffa på nästan överallt. De anpassar sig väl till olika miljöer och är inte särskilt kräsna med sin föda. Där det finns mat, finns ofta också rävar.

 • Björnen är Finlands nationaldjur

  Brunbjörnen är det farligaste rovdjuret i Finland.

  Björnen (Ursus arctos) är Finlands nationaldjur och Europas största rovdjur. Brunbjörnen är också det farligaste rovdjuret i Finland, men lyckligtvis är den skygg och undviker närkontakt med människor. Den stiliga och kraftiga brunbjörnen har genom tiderna fascinerat oss människor.

 • Kroppen, snoppen och snippan i en serie om puberteten

  Serien Pubertet är en avklädd resa i den växande kroppen.

  Hormonerna skapar förvirring och den egna kroppen kan kännas främmande och konstig. I "Newtons serie om puberteten" går programvärd Line Jansrud igenom vad som händer i kroppen under puberteten på ett lättfattligt, handgripligt och humoristiskt sätt.

Nyligen publicerat - Vetamix