Hoppa till huvudinnehåll

Stark upphämtning av Pärmäkoski – favoriten Weng höll hela vägen

Krista Pärmäkoski skidar upp för en backe
Krista Pärmäkoski skidar upp för en backe Bild: imago/Eibner Europa/ All Over Press pärmäkoski,längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski gjorde en riktigt stark jaktstart i Lillehammer och steg från femma vid start till trea i mål. Segern gick som väntat till Heidi Weng.

Krista Pärmäkoskis inledning på den här säsongen har varit riktigt bra. I Ruka slutade hon tvåa i det klassiska loppet över 10 kilometer och i jaktstarten i Lillehammer fick hon igen kliva upp på prispallen.

Pärmäkoski klättrade till tredje plats i tävlingen.

Pärmäkoski gick ut i spåret som femma och inledde i ett ursinnigt tempo. Redan på det första varvet åkte hon ikapp och förbi Marit Bjørgen och Jessica Diggins.

Siktet var då inställt på Ingvild Flugstad Østberg. Pärmäkoski tog in meter för meter på norskan och med 1,7 kilometer kvar att åka var hon till slut ikapp.

Pärmäkoski hade ett litet grepp om andraplatsen men i den sista utförsbacken föll hon och tappade kontakten med Flugstad Østberg. Pärmäkoski fick nöja sig med tredjeplatsen den här gången.

I ren åktid var Krista Pärmäkoski den snabbaste åkaren i jaktstarten.

Segern i jaktstarten gick som väntat till Heidi Weng. Norskan hade tack vare två starka tävlingar i Lillehammer skaffat sig ett utmärkt läge att ta hem hela minitouren. Hon gick ut i spåret först och höll sin ledning hela vägen in i mål.

Heidi Weng har nu varit på prispallen i samtliga fem tävlingar i världscupen den här säsongen

Resultat:

1. Heidi Weng NOR 28.46,1
2. Ingvild Flugstad Østberg NOR +16,1
3. Krista Pärmäkoski FIN +21,0
4. Marit Bjørgen NOR +57,5
5. Stina Nilsson SWE +1.26,1
6. Julia Tjekaleva RUS +1.31,0
7. Maiken Caspersen Falla NOR +1.33,4
8. Jessica Diggins USA +1.39,4
9. Laura Mononen FIN +1.43,3
10. Ragnhild Haga NOR +1.50,7
---------------------
14. Kerttu Niskanen FIN +2.08,6
17. Anne Kyllönen FIN +2.09,6