Hoppa till huvudinnehåll

Svettig resa för Heikkinen: ”Satte allt på ett kort”

Matti Heikkinen.
Matti Heikkinen tog ut sig totalt i söndagens jaktstart och belönades med en tredjeplats. Matti Heikkinen. Bild: All Over Press Matti Heikkinen

Matti Heikkinen följde taktiken och fick rejäl utdelning i Lillehammer. Men det var på håret att han var med i tätstriden. ”Jag åkte för allt vad tygen höll”, säger Heikkinen.

Minitouravslutningen i Lillehammer blev en spännande historia. Calle Halfvarsson gick ut med en rejäl lucka i jaktstarten över femton kilometer klassiskt, men svensken slet ont samtidigt som resten av fältet gick på i ett hårt tempo.

Två finländare hakade på, Matti Heikkinen och Iivo Niskanen. Niskanen, som vann världscuppremiären i Ruka förra helgen på samma distans, tvingades ge sig efter sin tjurrusning.

Heikkinen var däremot med när allt skulle avgöras i den stentuffa sista stigningen. Martin Johnsrud Sundby ryckte ifrån med majestätiska kliv, men bakom norrmannen var det Heikkinen som laddade ur allt han hade.

Snabbast för dagen

Heikkinen lade i högsta växeln och var tvåa när man svängde in mot stadion. Där slog unge Johannes Høsflot Klæbo honom på upploppet, men finländaren slutade trea och var dagens snabbaste åkare.

– Det var en väldigt rå start på tävlingen. Den gick i maxfart. Det var på håret att man hängde med där. Sedan blev det lite lugnare i klungan. I sista långa backen stack Sundby och jag åkte förbi de andra. Sedan var det bara att sätta allt på ett kort och åka för allt vad tygen höll. Det var bara att köra, säger Heikkinen i en Yle-intervju.

– Tredjeplatsen är väldigt bra. Och det är inget nytt under solen med norskt i topp. Det kommer mer av den sorten i vinter.

"Finns fler växlar"

Världscupen fortsätter nästa helg i Davos med sprint och tremil. Matti Heikkinen säger att det finns mer att hämta ur hans kropp.

– Absolut, det finns fler växlar. Det finns mer att hämta.