Hoppa till huvudinnehåll

Fågelmatning – naturvännens realityshow

Två stora korvar med fågelmat i trädgården med blåmesar och stjärtmesar.
Blåmesar och stjärtmesar gästar gärna utfodringsplatser. Två stora korvar med fågelmat i trädgården med blåmesar och stjärtmesar. Bild: Jörgen Palmgren naturväktarna 2016,Fågelmatning

Fåglar kan ha svårt att hitta mat i naturen då marken fryser till och täcks av snö. Då kan du hjälpa till och mata fåglar, som kan rädda många liv. Naturväktarnas fågelexpert Jörgen Palmgren berättar hur du kommer i gång.

– Du kan börja mata direkt eller senast då meteorologerna varnar för hårda köldknäppar. Den största risken för våra övervintrande fåglar är att allt färre mänskor matar dem, säger Jörgen Palmgren.

Jörgen Palmgren
Fågelexpert Jörgen Palmgren medverkar i Naturväktarna i Yle Vega på onsdag 7.12 kl. 9.15-12. Jörgen Palmgren Bild: Yle / Anne Hämäläinen jörgen palmgren

Ungefär 70 fågelarter övervintrar hos oss och över 20 av dessa gästar gärna utfodringsplatser. Du kan göra nytta genom att mata småfåglar. Till exempel talgoxens, blåmesens och grönfinkens populationer har ökat tack vare matning. Har du tur kan du till och med bonga en trädkrypare, stjärtmes eller steglits på din utfodringsplats.

Ha tålamod när du matar fåglar

Om du matar fåglar för första gången kan det krävas tålamod eftersom det tar en stund för fåglarna att hitta till en ny utfodringsplats.

Energirik föda som jordnötter, solrosfrön och talg är bäst, men Jörgen Palmgren påpekar att fåglar kan överleva vintern med förvånansvärt ensidig kost. Det går bra att köpa vilka färdiga talgbollar som helst, men fåglarna kan också vara kräsna, speciellt om det bjuds på bättre mat hos grannen.

– Vill man locka mera gäster till sin matservering kan man prova på olika sorters mat och försäkra sig om att det finns gömställen, tipsar Jörgen Palmgren. De mest populära matplatserna ligger oftast invid tät växtlighet, till exempel nära en granhäck tillägger han.

Tänk på att hänga upp maten så att katter inte kommer åt fåglarna och använd gärna en fågelmatare där fåglar inte kan sitta i maten. Blandas maten med avföring och saliv kan sjukdomar som salmonella spridas.

Fågelmat av kokosfett och nötblandning i pepparkaksformer.
Du kan göra fågelmat själv genom att smälta kokosfett eller talg, blanda i nötter och frön och låta stelna i pepparkaksformer, så som eleverna i Naturskolan Uttern gjort. Fågelmat av kokosfett och nötblandning i pepparkaksformer. Bild: Naturskolan Uttern naturväktarna 2016,Fågelmatning

Idéer till ambitiösa utfodrare

Då du väl kommit igång och märker hur fascinerande det är att följa med alla nya bekantskaper som hittar till din buffé vill du kanske satsa lite mera på din nya hobby.

I Naturväktarnas Facebookgrupp kan du diskutera goda knep med likasinnade naturvänner och dela dina bilder.

Finns det inga färdiga gömställen i din trädgård kan du göra som Juanita Blåfield. Hon har hängt upp grankvistar på ett byksträck tillsammans med rönnbärsklasar.

Jörgen Palmgren tycker, att det är det en bra idé att hänga upp grenarna, eftersom katter kan komma åt fåglar som gömmer sig i låga buskar eller rishögar.

Koltrast med granris och rönnbär upphängda på byksträck.
Koltrasten har hittat till Juanita Blåfields byksträck, som hon hängt upp rönnbär och grankvistar på. Koltrast med granris och rönnbär upphängda på byksträck. Bild: Juanita Blåfield naturväktarna 2016,Fågelmatning

Ibland kan ekorrar, kråkor, skator eller till och med hjortar äta upp det mesta av maten. Om du vill spara maten till de mindre fåglarna kan du omge fågelmataren med ett nät.

Bror Kalenius har skruvat ihop en stilig skyddsboll av stålband.

– Bollen har lite större hål så att hackspett, stare, koltrast, och ekorre kommer in. Ekorrarna kommer och går in och ut i stålbollen, jag gillar dem. Men skatan å katten kommer ej åt varken spill eller småfåglar, beskriver han.

Fågelmatare omgiven av ett stort bollformat skyddsnät av stålband.
Talgoxen och blåmesen ryms igenom öppningarna i skyddsbollen som Bror Kalenius byggt runt fågelmataren. Fågelmatare omgiven av ett stort bollformat skyddsnät av stålband. Bild: Bror Kalenius naturväktarna 2016,Fågelmatning

Guy Svahnström har byggt en enkel skyddsbur av två metallkorgar.

– De här näthyllorna fick jag syn på en gång i affären. Köpte en djup och en låg, skruvade ihop dem med två gångjärn för att den skall vara lätt att öppna och fylla på med mera mat. Ett nöje att se att endast småfåglarna kommer in, kommenterar Guy.

Fågelmatare omgiven av ett skyddsnät av två hopfogade metallkorgar.
Guy Svahnströms fågelmatare skyddas av en bur som består av två metallkorgar. Fågelmatare omgiven av ett skyddsnät av två hopfogade metallkorgar. Bild: Guy Svahnström naturväktarna 2016,Fågelmatning

Kan man göra fel?

Det finns risker med fågelmatning, men Jörgen Palmgren påminner att nyttan ändå är större. Vill du vara extra noggrann finns det flera saker du kan tänka på.

Om du bjuder på mycket mat och till och med har hundratals gäster är det speciellt viktigt att tänka på hygienen.

För att minska risken för salmonella bland fåglarna är det bra att kratta kring matplatsen och tvätta automaten regelbundet, speciellt under varmare perioder. Tvätta också dina händer efter att du varit i kontakt med utfodringsplatsen.

Det sägs att man måste fortsätta mata fåglarna hela vintern om man en gång börjat. Hur farligt är det om man glömmer fylla på med mat eller om man reser på en lång semester under vintern?

– Det beror på var du bor. Om du bor i en tätort som jag, finns det många andra som matar. Då är det inte så allvarligt om någon slutar matningen under vintern, lugnar Jörgen Palmgren.

– Men det kan bli lite tufft för fåglarna om man inte har grannar på nära håll som matar och man blir tvungen att avsluta matandet, speciellt under en lång och kall period, varnar han.

Färdiga talgbollar omges ibland av en nätpåse. Det rekommenderas att man tar bort nätet, eftersom det finns en risk att en fågel fastnar med foten. Jörgen Palmgren har aldrig själv sett detta och anser att risken är väldigt liten.

Fråga Naturväktarna

I Naturväktarnas följande sändning på onsdag 7.12 blir det prat om fågelmatning och djur och natur överlag i hela tre timmar. Experterna Hans Hästbacka och Jörgen Palmgren svarar på frågor i direktsändning med start kl. 9.16 i Yle Vega. Programledare är Joakim Lax.

Ring 0600-111213 eller skicka in din fråga direkt via formuläret nedan. Har du en bild till frågan kan du skriva till natur@yle.fi.

Naturväktarna hittar du också på svenska.yle.fi/natur. Under sändningen kan du följa med Naturväktarnas bildflöde med frågor och svar i bildbloggen.

I Naturväktarnas Facebookgrupp kan du delta i diskussion och dela med dig av dina bilder. I gruppen med namnet Naturväktarna finns det nästan 2000 medlemmar.

Skicka din fråga till Naturväktarna

Text: Annika Ljungberg, praktikant

Läs också

Natur

Vi drar till skogs registrerade 775 996 skogsbesök under två veckor!

Här har flest skogsbesök gjorts

 • Harsyran är vintergrön

  De syrliga bladen kan ätas året runt.

  Många har smakat på harsyrans syrliga blad. De innehåller oxalsyra som också finns i rabarber. Bladen är klöverlika, trebladiga och man kan äta dem året runt, för de är vintergröna. Bladen är omvänt hjärtlika bladen viker ihop sig när det blir kväll, men också när det regnar. Därför har man kallat harsyran för skogarnas barometer. Den fina, lilla blomman uppenbarar sig i april-juni.

 • Häggen är släkt med rosen

  Väldoftande blommor men stinkande bark.

  Häggen blommar i maj-juni. Blomdoften är förtrollande och man kan känna igen den på långt håll. Häggens bark, trä och blad luktar däremot illa, vilken man märker om man plockar en häggbukett - händerna får en kännspak odör. Lukten påminner lite om bittermandel. Också djuren lägger märke till lukten.

 • Bofinken, en energisk sångare

  Bofinken sjunger en fallande drill med sluttrudelutt.

  Bofinkens ljudliga sång hörs nästan över allt om våren. De första bofinkarna anländer i mars. Sången börjar man oftast höra i april. Ibland övervintrar bofinken i Finland. Bofinken, Fringilla coelebs, och lövsångaren, Phylloscopus trochilus, är de två vanligaste fågelarterna i Finland. Kännetecken: Bofinken är lätt att känna igen på sina dubbla vita vingband.

 • Vildsvinen blir vanligare i Västnyland

  Ändå så gott som omöjligt att säga hur många de är.

  Vildsvinsobservationerna har blivit vanligare på sistone, men det är så gott som omöjligt att säga hur många individer vi har i Västnyland. Det menar Mikael Wikström, som är specialplanerare vid Finlands viltcentral.

 • Allemansrätten - våra rättigheter och skyldigheter i naturen

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt.

  I Finland har vi en synnerligen omfattande allemansrätt. Den tillåter oss att röra oss fritt i naturen, plocka svamp och bär, tälta och meta. Allemansrätten berör i princip alla människor som bor eller vistas här. Vet du vilka dina rättigheter och skyldigheter är?

 • Lokalt live: Hagabäckens rör rasar in och signalkräftan invaderar bäckens nedre lopp

  Vi sänder live kl. 15.15 och 16.00 på måndagen.

  Hagabäcken är en öringbäck mitt i centrala Helsingfors - men fiskarna hotas av giftiga utsläpp, invasiva arter och av att rören som bäcken leds genom håller på att falla sönder. Klockan 15.15 tar vi en titt på röret vid Krämertsskogsvägen och en spricka i den - 16.00 jagar vi signalkräftor i Köpingsparken.

 • Så här odlar du svamp hemma

  Den gråa ostronskivlingen är en bra nybörjarsvamp.

  Vad smakar ostronskivlingen? Hur mycket ljus behöver svampen? Och hur ofta kan jag skörda? Robin Libäck, självlärd expert inom mykologi, hjälper dig att komma igång med svampodlingen där hemma.

Nyligen publicerat - Natur