Hoppa till huvudinnehåll

Finländarna älskar skumpa på självständighetsdagen

Skumvinsglas bredvid varandra.
En flaska mousserande vin når rätt serveringstemperatur efter 2–3 timmar i kylskåp. Skumvinsglas bredvid varandra. Bild: Jouni Immonen / Yle fester,mousserande viner,champagne,drycker,Mousserande vin,skumvin

Champagne och skumpa hör till Finländarnas favoritdrycker under självständighetsdagen, åtminstone om man får tro Alkos försäljningsstatistik.

Strax innan självständighetsdagen ökar försäljningen av mousserande vin med 72 procent och försäljningen av champagne med 70 procent i jämförelse med en vanlig vecka, uppskattar Alko.

Veckan innan självständighetsdagen säljer Alko totalt ungefär 130 000 liter skumpa och champagne.

Skumpa allt mer pop

Allra mest mousserande vin dricker finländarna kring valborg men skumpan har blivit en tradition också under helgerna i december.

Försäljningen av skumpa har vuxit med 4,6 procent under årets tio första månader och champagnen med 5,7 procent.

Från januari till oktober har finländarna köpt totalt fyra miljoner liter skumpa och 276 000 liter champagne.

Rätt öppnad kork smäller ej

En flaska mousserande vin når rätt serveringstemperatur efter 2–3 timmar i kylskåp.

Då du öppnar flaskan är det bra att komma ihåg att inte vrida själva korken.

Flaskans mun ska riktas bort från människor och medan den ena handen bromsar korken, vrider den andra flaskans botten.

Då korken öppnas rätt, hörs ingen smäll.

På tisdag under självständighetsdagen är Alko stängt och måndagen innan håller Alko öppet mellan nio och sex.

Läs mera:

Porträttbild på det redaktionella teamet bakom Fest på slottet.

Dags att fira 99-åriga Finland

Kristallkronorna ska gnistra, orkestern vara redo på sin balkong och den röda mattan utrullad. Klockan 18.50 på tisdagen inleds självständighetsmottagningen för de 1800 gästerna och tv-publiken. Här hittar du allt du vill veta om självständighetsmottagningen.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes