Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Ingen större dramatik efter italiensk omröstning

Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter att folket röstat nej till en reform som han stått bakom.
Omröstningen var ett stort bakslag för premiärminister Matteo Renzi (på bilden) som hade lagt sin karriär på spel, men de övriga politiska och ekonomiska hoten har överdrivits, menar Marco Siddi på Utrikespolitiska institutet. Italiens premiärminister Matteo Renzi avgår efter att folket röstat nej till en reform som han stått bakom. Bild: EPA/GREGOR FISCHER Matteo Renzi,Renzi,Italien

Folkomröstningen i Italien har tagits emot som ännu ett bakslag för ett enat EU och en möjlig början på stora ekonomiska problem för Italien och euro-området. Hoten är överdrivna, tror en expert Svenska Yle har talat med.

Marco Siddi, äldre forskare på Utrikespolitiska institutet, ser varken början på en italienskt brexit-kampanj, öppna portar till maktens högborg för de italienska populisterna, eller ekonomisk kollaps efter resultatet i söndagens omröstning.

Enligt Siddi var resultatet främst ett stort personligt politiskt bakslag för premiärminister Matteo Renzi, som nu tvingas avgå efter förlusten.

- Här fanns definitivt ett element av protest mot Renzi personligen och mot alla de löften han gav men inte har kunde hålla då ekonomin stagnerar. Men samtidigt var det här också en röst för den nuvarande grundlagen, som förenar landet och därför gör italienarna misstänksamma mot förändringarna, säger Siddi.

Premiärminister Matteo Renzi satte hela sin politiska karriär på spel för att driva igenom det reformpaket, ett paket som 60 procent av väljarna sade nej till.

Paketet skulle bland annat ha minskat på senatens makt och gett valsegrare större fördelar i parlamentets sammansättning och regeringsbildningen.

Renzi menade att reformerna var nödvändiga för att snabbt kunna driva igenom ekonomiska reformer som har låtit vänta på sig.

Kritikerna menade att reformerna skulle ha gjort makten för centraliserad, framförallt i premiärministerns händer.

Renzi mot så gott som alla andra

Renzi verkar ha tagits på sängen av att resultatet blev ett så entydigt nej, men Marco Siddi är inte förvånad.

- Det här var ett helt möjligt resultat hela tiden. Motståndet samlade en stor del av det politiska fältet i en koalition bestående av både dem som motsatte sig reformerna på deras meriter och av dem som är emot Renzi, säger Siddi.

Inför omröstningen har den ansetts få långtgående följder, till och med vara startskott för en slags italiensk brexit-kampanj.

Men det tror inte Siddi, som menar att det snarare handlar om en föreställning om att all politik i Europa skall kopplas till populistiska populistiska trender.

- I Italien är stödet både för EU och för euron mycket starkare än i Storbritannien. Italien har traditionellt varit bland de mest eurofila länderna och även om det sker små förändringar visar alla mätningar att stödet fortfarande är starkt, trots att Italien har lidit mer än Storbritannien eller Nordeuropa under den ekonomiska krisen.

Inte vind i seglen för populisterna

En orsak till att kopplingen till anti-EU-stämningar har dragits är den populistiska Femstjärnerörelsens ledande roll i kampanjen mot Renzis reformer.

Beppe Grillo, ledare för populistiska Femstjärnerörelsen i Italien
Ledaren för Femstjärnerörelsen Beppe Grillo har varit en av de ledande krafterna bakom nej-kampanjen. Men Siddi tror inte att ett nej betyder större framgångar för den populistiska rörelsen. Beppe Grillo, ledare för populistiska Femstjärnerörelsen i Italien Bild: Yle Italien,Beppe Grillo,politik,populism,femstjärnerörelsen

- Lite paradoxalt ger det här dem sämre möjligheter att få regera. Reformerna kunde ha gett dem bättre möjligheter. Trots att Femstjärnerörelsen politiskt fick en seger gör det nuvarande valsystemet alltid parlamentet mycket proportionellt och då rörelsen vägrar ingå koalitioner är det mycket osannolikt att vi ser dem vid makten, säger Siddi.

Samtidigt har rörelsen haft stora problem med att regera i Rom där rörelsens kandidat valdes till borgmästare i somras.

- De testas nu hårt under nästa år inför valet 2018. Hur de lyckas styra i Rom är ett viktigt prov, för italienarna följer det noga för att se om det här bara är ett protestparti eller om det verkligen kan regera, om det verkligen kan bli ett regeringsparti.

Ingen dramatik

Siddi menar trots Renzis avgång att resultatet i helgens omröstning inte leder till några större förändringar på kort sikt.

- Det här är inte speciellt dramatiskt, då det bara är frågan om inrikespolitik. Med det här resultatet fortsätter nuläget, inget blir sämre och populisterna kommer inte att ta makten imorgon.

- Sannolikt kommer vi att få en övergångsregering, antingen under finansminister Piercarlo Padoan eller senatens talman Pietro Grasso, som fortsätter på Renzis linje och sitter till nästa val i början av 2018, säger Siddi.

Vad gäller den ekonomiska krisen som många har sett som så gott som säker efter omröstningen ser Siddi också här stora överdrifter, framförallt i utländsk press.

- Italiens ekonomi är mycket stabilare än år 2011 och problemen gäller nu främst en stor bank, Monte dei Paschi di Siena. Det problemet hade funnits oberoende av omröstningen. Om det nu uppstår politisk instabilitet kan spekulationerna på marknaden skada banken men om vi snabbt får en övergångsregering fortsätter troligen stödet till den krisande banken och effekterna blir knappast speciellt dramatiska, säger Siddi.