Hoppa till huvudinnehåll

Funktionshindrade var modeller för en dag

Kårkullas modeshow i Ekenäs blev en publiksuccé. Det är viktigt att ordna den här typen av evenemang eftersom vi allt mer ska vara en del av samhället, säger Hanna Grandell som var en av modellerna.

- De flesta mänskor bär på något handikapp. Snart behövs inget speciellt namn för oss längre, säger Grandell.

Hanna Grandell poserar på en modevisning. I bakgrunden syns Jenny Lundström och några vita plastgranar.
Hanna Grandell på catwalken. Hanna Grandell poserar på en modevisning. I bakgrunden syns Jenny Lundström och några vita plastgranar. Bild: Yle/Malin Valtonen hanna grandell,Kårkulla samkommun,modevisningar,Modevisning,Ekenäs,Västnyland

Modevisningen ordnades i lördags på den internationella handikappdagen. Totalt 15 modeller visade upp kläder från lokala företag.

- Det var jättelätt att få med företagen. Vi informerade dem om modevisningen och alla var genast med, säger Ann-Sofie Nyholm, som är enhetschef på Kårkulla.

Hanna Gardell och Ann-Sofie Nyholm står vid ett skrivbord. I bakgrunden syns en tv och en adventsljusstake.
Hanna Grandell och Ann-Sofie Nyholm. Hanna Gardell och Ann-Sofie Nyholm står vid ett skrivbord. I bakgrunden syns en tv och en adventsljusstake. Bild: Yle/Bubi Asplund hanna grandell,Kårkulla samkommun,Ekenäs,modevisningar,Västnyland

Nästa projekt: att fixa jobb

På catwalken visades allt från sportiga utomhuskläder till festblåsor. Modellerna gjorde ett strålande jobb med mycket känsla och inlevelse.

En man och en kvinna går iklädda röda kläder på en catwalk på en modevisning. Till vänster syns åskådare.
15 modeller i olika åldrar visade upp kläder. En man och en kvinna går iklädda röda kläder på en catwalk på en modevisning. Till vänster syns åskådare. Bild: Yle/Malin Valtonen modevisningar,Modevisning,Kårkulla samkommun,Ekenäs,Västnyland

Men även om succén är ett faktum finns det mycket kvar att ta itu med, säger Hanna Grandell. Nästa projekt kunde vara att fixa jobb åt personer med specialbehov.

- Mera mänskor kunde ta oss på vanliga jobb. Jag skulle vilja jobba som sällskapsdam åt äldre eftersom de som jobbar med dem inte har tid till annat än att ge medicin.

Malin Holmberg går på en catwalk. Bakom syns många åskådare. Till vänster syns konferencier Cassandra Lindholm i blå klänning.
Många människor kom för att se modevisningarna. Malin Holmberg går på en catwalk. Bakom syns många åskådare. Till vänster syns konferencier Cassandra Lindholm i blå klänning. Bild: Yle/Malin Valtonen Kårkulla samkommun,modevisningar,Modevisning,Ekenäs,malin holmberg

Läs också