Hoppa till huvudinnehåll

Guld till Österbotten i Euroskills

Närvårdare Madelen Grankulla och en äldre man sitter vid ett bord och diskuterar.
Madelen Grankulla under tävlingen i Euroskills i Göteborg. Närvårdare Madelen Grankulla och en äldre man sitter vid ett bord och diskuterar. Bild: Skills Finland / Mathias Falk yrkesskicklighet

Madelen Grankulla från Larsmo vann i grenen närvårdare i Euroskills som gick av stapeln i Göteborg, Sverige, i helgen.

Euroskills är europamästerskapen i yrkesskicklighet. Grankulla representerade Yrkesakademin i Österbotten i tävlingen där hon studerat till närvårdare. I dag studerar hon till barnmorska.

- Det känns riktigt bra. Det är svårt att förstå det men det känns bra, säger Grankulla.

Hon säger att det blev långa dagar under tävlingen. De började halv åtta på morgonen och slutade omkring 10, 11 timmar senare.

- Vi hade tre olika patientfall per dag. Patienterna hade olika sjukdomar, olika behov och olika saker de behövde hjälp med. Vi fick en timmes planering på morgonen.

Grankulla tävlade mot tio andra närvårdare om att bli bäst i Europa. Hon säger att de blev riktigt goda vänner i och med att de måste vara i samma rum hela dagen och de fick inte ha sina telefoner med sig.

Hur är en bra närvårdare?

- Viktigast är att man kan vara lugn, ha ett bra bemötande mot patienten och bra tålamod.

Silver till Vasa yrkesinstitut

Kirsi Havi från Vasa yrkesinstitut tog silver i grenen skönhetsvård.

Skönhetsstuderande Kirsi Havi utför en ansiktsbehandling på en kund som ligger på rygg på en brits.
Kirsi Havi under tävlingen. Skönhetsstuderande Kirsi Havi utför en ansiktsbehandling på en kund som ligger på rygg på en brits. Bild: Skills Finland / Mathias Falk euroskills

De tävlande valdes ut genom kvaltävlingar för ett år sedan. Sammanlagt tog Finlands lag i Euroskills sex guld, fyra silver och två brons. Finlands landslag bestod av 30 tävlande och 26 experter, det vill säga domare.

I tävlingen i Göteborg deltog omkring 500 personer från 28 länder i 35 olika yrkesgrenar.