Hoppa till huvudinnehåll

Justyna Kowalczyk: Fulla norrmän attackerade mina föräldrar

Justyna Kowalczyk, Oslo, våren 2016.
Justyna Kowalczyk är inte populär i Norge. Justyna Kowalczyk, Oslo, våren 2016. Bild: All Over Press Justyna Kowalczyk

Polskan Justyna Kowalczyk har hört till de hårdaste kritikerna av norsk astmaanvändning – och är inte omtyckt i Norge.

Det har stormat kring norsk längdåkning det senaste halvåret. Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug har stängts av för dopning och det har även kommit fram att landslaget erbjudit friska idrottare astmamedicin.

Justyna Kowalczyk har hört till de största kritikerna av Norges metoder och har bland annat sagt att åkare som är beroende av astmamedicin inte alls borde tillåtas tävla.

När världscupen landade i Lillehammer förra helgen fick hon höra en hel del hån från den norska publiken. Tack för alla ”fuck off” och buande, skrev hon efteråt på Twitter.

Hoppa över Twitterpostning

Detta är inget nytt fenomen, enligt Kowalczyk. I en krönika i den polska tidningen Gazeta Wyborcza berättar hon om sitt värsta minne från längdspåren – från VM i Oslo 2011.

– De fina arrangemangen väger inte upp det faktum att publiken mobbade mig, skriver Kowalczyk som inför mästerskapet hade kritiserat framför allt Marit Bjørgens användning av astmamedicin.

– Jag blev fiende nummer ett i Oslo. Norska fans skrek skällsord på norska, engelska och till och med på knagglig polska. De var så grova och osmakliga att jag inte kan återge dem i skrift.

Föräldrarna attackerade

Kowalczyks föräldrar, som besökte Norge för första gången i samband med VM, fick sin del av glåporden.

– Mina föräldrar som stod och hejade på mig längs banan med en polsk flagga blev också attackerade av fulla norska fans, och tvingades till slut rulla ihop flaggan.

Marit Björgen och Justyna Kowalczyk, VM 2011.
Justyna Kowalczyk och Marit Bjørgen under VM i Oslo 2011. Marit Björgen och Justyna Kowalczyk, VM 2011. Bild: All Over Press Justyna Kowalczyk,Marit Bjørgen

Kowalczyk fortsätter att hon inte berättat om händelsen offentligt tidigare eftersom hon inte vill eskalera det ”polsk-norska kriget” och vill skydda sina fans i Norge.

Den 33-årige dubbla världs- och olympiska mästaren säger vidare att hon ser fram emot att återvända till Oslo en sista gång – innan det blir dags att avsluta karriären.

Läs också