Hoppa till huvudinnehåll

Karissonen Westerholm hyllad topptränare i Danmark – ser framtid som landslagslots

Patrick Westerholm.
Patrick Westerholm förde Team Tvis Holstebro till silver i den danska ligan förra säsongen. Patrick Westerholm. Bild: PalmePHOTO/Team Tvis Holstebro westerholm,handboll,Team Tvis Holstebro

Patrick Westerholm hör till de främsta finländska tränarna inom lagidrott för tillfället. Yle Sporten hälsade på i Danmark hos ”Patte” som pratar om sina mjukare kanter, sitt kolossala projekt och en möjlig landslagsframtid.

Få finländska tränare kan visa upp samma meritlista som Patrick Westerholm de senaste åren. Två år på raken har han valts till årets herrhandbollstränare i Danmark, där den inhemska ligan allmänt klassas som den tredje bästa i Europa bakom Tyskland och Spanien.

Säsongen 2014-2015 förde han HC Midtjylland till sjätte plats i Håndboldligaen och förra våren slutade i silverfest och erövrad Champions League-plats i Team Tvis Holstebro. Båda gångerna genast under debutsäsongen i klubben.

– Det har gått ganska bra, medger Westerholm. Jag har varit på rätt ställe vid rätt tidpunkt många gånger under tränarlivet, säger Westerholm som flyttade till Danmark som spelare för 20 år sedan.

Patrick Westerholm spelar för danska Skjern Handball, mars 2007.
Westerholm (nere) vann ligaguld i Danmark som spelare före tränarkarriären. Patrick Westerholm spelar för danska Skjern Handball, mars 2007. Bild: All Over Press patrick westerholm

Vad har du lärt dig under årens lopp?

– Det viktigaste är kanske att jag fått mera tålamod, och att jag förstått att allt inte är svart eller vitt. Det finns också gråzoner som jag kanske hade lite svårt att se tidigare i karriären.

– Jag har blivit mycket rundare om kanterna, det har slipats bort en del när det gäller hur jag coachar spelare. Tidigare kände jag mera att man skulle piska dem, men där har jag nog blivit lite mjukare och lyssnar mer på vad de säger istället för att bestämma allt själv.

Måste vara sig själv

Holstebro är ett proffslag med – som Westerholm beskriver det – Danmarks bästa faciliteter, och förväntningarna är därefter. Westerholm känner av pressen, men betonar samtidigt betydelsen av att hela tiden lita på sig själv och sitt kunnande.

– Det viktigaste är att vara trogen din egen filosofi, och tro att sättet vi jobbar på varje dag är det rätta. Det är ju en del element inom handboll man älskar oavsett vilket lag man har. Jag vill köra med kontringsspel, jag vill spela snabb handboll, och försöker hitta kombinationer med spelarna vi köper in. Jag som tränare ska få individen att blomstra på sina premisser, men inom mina ramar.

– Man måste lita på sin egen kompetens och inte alltför mycket söker nya filosofier hela tiden. Du ska utveckla dig som tränare, absolut, men du ska utveckla dig genom de värderingar du har och sakta bygga upp träningsfilosofin. Du ska vara dig själv som tränare.

”Kolossal process”

Holstebro har förnyats kraftigt sedan förra säsongen och det regerande silverlaget ligger för tillfället på sjätte plats i den danska ligan. I Champions League ligger man femma av sex lag i gruppen.

– Det är ett helt nytt projekt, förklarar Westerholm. Vi har bytt ut tio spelare och har ett nytt försvarsspel, ett nytt anfallsspel.

– Det är en kolossal process och jag tvekar inte på att det blir bra, men det kommer att ta tid. Potentialen är enorm och det hela ska kulminera om två eller tre år, nu är det viktigt att ha tålamod.

Tvis Holstebros Toke Bjelke Schroder (t.v.) och Nantes Senjamin Buric, Champions League, hösten 2016.
Holstebros Toke Bjelke Schroder (t.v.) och Nantes Senjamin Buric i en Champions League-kamp i oktober. Tvis Holstebros Toke Bjelke Schroder (t.v.) och Nantes Senjamin Buric, Champions League, hösten 2016. Bild: All Over Press handboll,Team Tvis Holstebro,Senjamin Burić

Vill ha tillräckliga resurser som landslagslots

Under sin knappt tio år långa tränarbana har Patrick Westerholm nu tagit sig ända till ett Champions League – men han nöjer sig inte med det. Det finns fortfarande mycket att uppnå.

– Det finns många steg kvar att ta. Jag vill ju gärna vinna, bli dansk mästare också som tränare efter att jag i tiderna fått uppleva det som spelare. Det var fantastiskt.

– Sen tror jag också det blir ett utlandsäventyr. Det är för tidigt att säga när eller vart, men för eller senare tror jag att jag vill pröva på nåt annat också.

Landslagstränare?

– Det kan vara en möjlighet.

Kan det finnas intresse för att bli Finlands landslagstränare i något skede?

– Jag tror det finns ett intresse att bli landslagstränare, det finns det helt klart. Sen i vilket projekt det blir är en annan fråga. Ska man vara landslagstränare anser jag att resurserna runtomkring ska vara på förnuftig nivå, antal samlingsdagar och annat, så laget har reella chanser att vinna matcher. Det är viktigt för mig.

– Att bara ta ett landslag för att ta ett landslag – det har jag inget intresse av. Jag vill ta ett landslag för att göra skillnad. Och då ska resurserna vara tillräckligt stora.

Oscar Kihlstedt och Richard Sundberg kämpar om bollen
Finland inledde EM-kvalet med en skräll i Österrike men förlorade sedan stort mot Spanien i Karis. Oscar Kihlstedt och Richard Sundberg kämpar om bollen Bild: Yle/ Patric Westerlund kihlstedt,Finlands herrlandslag i handboll,Richard Sundberg

Patrick Westerholm erkänner att han inte längre har full koll på finländsk handboll.

Han följer med fostrarföreningen BK-46:s framfart genom att läsa Västra Nyland, och noterade även landslagets överraskande bortaseger över Österrike i EM-kvalet som följdes av en hemmaförlust mot Spanien.

– Det (segern i Österrike) var en fin prestation och ett fint resultat för finsk handboll, berömmer Westerholm. Nu måste man lyfta nivån och visa att man kan spela flera goda matcher och inte endast en eller två.

Kan finländsk handboll någonsin nå Danmarks nivå, att man är uppe och kämpar om OS-medaljer?

– Nej, det tror jag inte, lyder Westerholms raka svar. Det finns helt enkelt alltför få spelare i Finland. Man borde breda ut handbollen till hela landet, det räcker inte med att bara spela längs med kusten.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport