Hoppa till huvudinnehåll

Kriminolog: Det lönar sig alltid att försöka förebygga marginalisering

Kauko Aromaa ser allvarlig ut
Kauko Aromaa Kauko Aromaa ser allvarlig ut Bild: Yle/ Karin Filén kauko aromaa

Trots att motivet bakom trippelmordet i Imatra fortfarande är oklart så är det helt klart att samhället borde satsa på att förebygga marginalisering och hatprat, säger kriminologen Kauko Aromaa.

Aromaa påpekar samtidigt att vi kanske aldrig får veta vad motivet egentligen är.

- Det är mycket vanligt att man inte är helt medveten om vilka motiv som ligger bakom. En person som agerar i desperation och som bara vill hämnas på hela världen – så som det verkar i detta fall – är också svår att få att artikulera det. Det är kanske inte så förvånande att han inte säger någonting till polisen, säger Aromaa.

Den 23-åring som är misstänkt för trippelmordet i Imatra har i polisförhör valt att vara tyst. Polisen misstänker i det här skedet att det främst är utanförskap och den psykiska hälsan som ligger bakom.

Den stora diskussion som följer av sådana här våldsdåd handlar ofta om just marginalisering, psykiska problem, vapenlagstiftning och hatprat – också i detta fall. Borde vi börja se på brotten på ett annat sätt för att bättre förstå orsakerna bakom?

- Jag tror att man redan har börjat göra det men det är svårt och omöjligt att förebygga den här typen av slumpmässiga händelser. Det finns sannolikt ett rätt stort antal potentiella gärningsmän med likadana motivationer, men bara en minimal bråkdel av dessa agerar faktiskt. Hur vi kan identifiera alla dessa tusentals tidsbomber omkring oss har jag ingen aning om.

Så vad borde man göra?

- Jag skulle vilja att man börjar försöka förebygga marginalisering oberoende av om det är effektivt eller inte. En sådan satsning kan bara ha positiva konsekvenser. Det kan hända att det inte förebygger något, men det är positivt ändå, säger Aromaa.

Kauko Aromaa intervjuades av Johannes Tabermann.