Hoppa till huvudinnehåll

Mika Polvinen: Kroppsbyggare tränar för att bli snygga - inte starka

Mika Polvinen
Mika Polvinen gjorde tävlingsdebut i oktober. Mika Polvinen Bild: Albin Lindström - Yle/Christoffer Westerlund Västnyland,classic bodybuilding

Det började med fotboll och ett trasigt knä som behövde stöd och starkare muskulatur. I dag har Karisbon Mika Polvinen tränat upp sin kropp i sju år. Han blev finsk mästare i juniorklassen i classic bodybuilding i oktober.

- Jag spelade fotboll när jag var 15-16 år, men så skadade jag knäet. Jag försökte fortsätta spela fotboll men det gick inte då knäet inte fungerade som det skulle. Jag tänkte att det kanske skulle hjälpa om jag bygger upp musklerna runt knäet. Där började det.

Polvinen la av med fotbollen och satsade i stället helhjärtat på att bygga upp sin muskelmassa. Nu har han ägnat sig åt classic bodybuildning i fyra år. Den 23-åriga Karisbon gjorde tävlingsdebut i Nordic Fitness Expo i Lahtis i oktober och vann juniorklassen i classic bodybuildning.

Diet och off-season

Hur ofta han tränar varierar. Under off-season är det mat och gympass som gäller. Då Polvinen är mitt inne i sin dietperiod gäller det att äta mindre, träna mer varierande och också träna mycket mer än under off-season.

- Nu är det off-season och då försöker jag få mera muskler. Just nu tränar jag fem – sex dagar i veckan.

Porträttbild på Mika Polvinen.
Mika Polvinen Porträttbild på Mika Polvinen. Bild: Yle/ Christoffer Westerlund classic bodybuilding,Raseborg,Karis,kroppsbyggare,kroppsbyggnad,bodybuilding

Förutom träningen är kosten väldigt viktig för den som sysslar med classic bodybuildning. En erfaren kroppsbyggare, Jari Leskinen hjälper Polvinen med kosten.

- När jag började skulle jag äta 4000 kcal. Så länge vikten går neråt håller man sig till det. Sedan då det visar sig att 4000 är för mycket går man efter hand neråt i kalorimängd.

Kosten består av det Polvinen kallar ren mat, som till exempel kött och ris.

Styrka spelar ingen roll

Polvinen bygger upp muskler, men målet i classic bodybuildning är inte att bli stark.

- Det är ingen skillnad om du lyfter 100 kilogram eller 200 kilogram. Det räcker med att du ser bra ut.

Grunden i bodybuilding är väldigt enkel, säger Polvinen som fungerar som sin egen tränare.

- Det finns en massa information på webben. Folk gör den här sporten onödigt svår. Grejen är helt enkelt den att man ska ju träna tills musklerna blir trötta och då ger man kroppen mat. Det är väldigt enkelt.

Läs också