Hoppa till huvudinnehåll

Polisen om fallet i Imatra: Knappast politiska eller ideologiska motiv

Ljus utanför restaurang Vuoksenvahti i Imatra där tre kvinnor sköts ihjäl.
Ljus utanför restaurang Vuoksenvahti i Imatra där tre kvinnor sköts ihjäl. Imatra,ljus (konkret icke-levande objekt),vuoksenvahti,mord,Fackla,döden

Polisen sade sig på måndagen ha stärkt sin uppfattning om att trippelmördaren i Imatra varken hade politiska eller ideologiska motiv.

Över tio vittnen har hörts och videoupptagningar från mordplatsen har granskats.

Polisen har också förhört den misstänkte, men säger att han inte har velat svara på frågor.

- Med nuvarande kännedom ser polisen det som troligt att bakgrunden till dådet närmast är orsaker som står i samband med utanförskap och den psykiska hälsan, säger polisen i ett pressmeddelande.

Den 23-årige mannen misstänks ha skjutit tre kvinnor i centrum av Imatra under natten mellan lördag och söndag.

Tiina Wilen-Jäppinen
En av de tre skjutna kvinnorna, Tiina Wilen-Jäppinen, var ordförande för stadsfullmäktige och de två andra var journalister. Tiina Wilen-Jäppinen Bild: Eastpress / Lehtikuva tiina wilen-jäppinen,Imatra

"Började skjuta genast"

Enligt polisen har förundersökningen också stärkt uppfattningen om att gärningsmannen agerade ensam och valde sina offer på måfå.

Enligt undersökningsledaren Saku Tielinen verkar gärningsmannen på basis av övervakningskamerorna och vittnesskildringarna inte på något sätt ha observerat omgivningarna kring restaurangen.

– Han började skjuta genast då han anlände med bil till platsen, berättar Tielinen.

Ville ha publik?

Den misstänkte trippelmördaren hade kört bilen rakt under övervakningskameran, så polisen har en noggrann uppfattning om vad som skett.

- Överlag verkar det som om han med avsikt kommit till centrum av stan vid en tid då det är mycket folk i rörelse.

Den misstänkte gärningsmannen ville inte heller hemlighålla sitt dåd, utan möjligtvis var hans avsikt att göra det inför en publik, säger polisen.

Ljus och blommor.
Imatra och dess invånare har en sorgeperiod framför sig. Ljus och blommor. Bild: Yle/Jari Tanskanen Imatra

Polisen: Omöjligt hindra alla brott

Den misstänkte har tidigare dömts till fängelse för dråpförsök och har även begått andra brott. Enligt Saku Tielinen är det omöjligt att förhindra alla brott.

– Så här i efterskott är det förstås lätt att säga att man borde ha följt honom noggrannare. Vi kan inte förutse alla de här fallen, och myndigheterna har nödvändigtvis inte uppgifter om vilka personer som potentiellt kan uppföra sig våldsamt, berättar Tielinen.

Mannen begärdes häktad på måndagen. Själva häktningsrättegången sker på onsdagen (7.12).

Läs mera:

Risikko: Steget från hatprat till våldsdåd är ofta litet

Inrikesminister Paula Risikko (Saml) är mycket upprörd över dödsskjutningen i Imatra. Enligt henne är marginalisering den största utmaningen för Finlands inre säkerhet.

Läs också