Hoppa till huvudinnehåll

Ryssland vill förhandla om rebellreträtt i Aleppo - vad betyder det?

Förödelsen i Aleppo efter syriska regimens bombningar.
En bild som Aleppo Media Center har delat ut från grannskapet Jibb al-Quebeh efter bombningar i Aleppo 30 november 2016. Förödelsen i Aleppo efter syriska regimens bombningar. Bild: EPA/ALEPPO MEDIA CENTER / JAWAD AL-RIFAI Syrien,Aleppo

Ryssland vill förhandla med USA om rebellernas fulla reträtt i östra Aleppo. Utrikesministern kallar alla som stannar kvar för terrorister. Uttalandet väcker misstankar om att vara ett ryskt svepskäl för ytterligare attacker mot den hårt drabbade staden.

Samtidigt som den syriska regimens trupper tränger allt längre in i rebellernas östra Aleppo, föreslår Rysslands utrikesminister, Sergej Lavrov förhandlingar med USA om att låta de belägrade rebellerna dra sig ur staden.

Civila är livrädda

President Bashar al-Assads armé, som är allierad med Ryssland, har tagit över två tredjedelar av de rebellstyrda stadsdelarna i östra Aleppo sedan den stora och våldsamma operationen inleddes i mitten av november.

Livrädda invånare hade en sömnlös natt mellan söndag och måndag då dussintals raketer regnade över staden, sade AFP:s korrespondent i östra Aleppo. Många släckte alla lampor och till och med generatorerna innan de gömde sig i husens källare av rädsla för bombräderna.

- Regimen torkar ut rebellernas ammunitionsreserver genom att attackera på flera fronter samtidigt, sade Rami Abdel Rahman som leder monitoreringen i Syrian Observatory for Human Rights.

"De som stannar är terrorister"

Lavrov vill nu se en fullständig evakuering av rebellerna från Aleppo. Den ryska utrikesministern talar inte om skillnader mellan rebeller och civila.

Han betonar att de rebeller som inte drar sig ur staden ska beaktas som terrorister och att Ryssland ger sitt fulla stöd till alla åtgärder som vidtas mot dem.

Syriska familjer flyr östra Aleppo 29 november 2016.
Aleppo Media Centers bild visar familjer som flyt östra Aleppo den 29 November 2016. Syriska familjer flyr östra Aleppo 29 november 2016. Bild: EPA/ALEPPO MEDIA CENTER Syrien,Aleppo,Syriska inbördeskriget

FN-vapenvila skulle ha bredare mandat

Lavrovs öppning har väckt misstankar inom det internationella samfundet. Ska Ryssland använda evakueringen som ett svepskäl för att inleda massiva bombningar mot de som stannar kvar i Aleppo?

Ryssland och syriska regimen har beskyllts för att bomba flyende civila. Hundratals unga män som har flytt Aleppo har också försvunnit.

Lavrovs förslag har väckt en våg av protester inom FN. Säkerhetsrådet skulle nämligen på onsdag rösta om en sju dagar lång vapenvila i Aleppo. Den här vapenvilan har ett bredare mandat än Rysslands ensamma förslag om evakuering av rebellerna.

Lavrov kritiserar resolutionen i FN:s säkerhetsråd och kallar den provokativ.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Ryssland utrikesminister Sergej Lavrov kallar alla som skulle stanna kvar efter en evakuering för terrorister. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Bild: EPA / MAXIM SHIPENKOV lavrov
Så fort vi har nått en överenskommelse om rutterna och tidsfristerna, kan en vapenvila träda i kraft― Sergej Lavrov, Rysslands utrikesminister

Enligt Lavrov ska USA och Ryssland komma överens om den konkreta rutten och om tidsfristen för evakueringen i Geneve på tisdag eller onsdag.

- Så fort vi har nått en överenskommelse om rutterna och tidsfristerna, kan en vapenvila träda i kraft, säger Lavrov.

Om rebellerna, som väntat, förlorar Aleppo blir det oppositionens största förlust under Syriens femåriga inbördeskrig. Ryssland började en militär intervention i Syrien i september 2015.

Källa: AFP, Yle

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes