Hoppa till huvudinnehåll

Barn reagerar på progressiv rock

Tre barn reagerar på progressiv rock
Bertha, Johan och Rebecka bekantar sig med progressiv rock Tre barn reagerar på progressiv rock Bild: Svenska Yle / Lasse Grönroos barn,progressiv rock,musik,familjer (grupper),Pink Floyd,Genesis,Finnforest,Soft Machine

Vi beslöt oss för att ta reda på vad dagens ungdom tycker om en riktigt gubbig musikstil, nämligen progressiv rock. Proge är mångsidig men svår musik. Ofta tekniskt duktigt och komplicerat framfört, av musiker för musiker. Vi lät Johan Peitsalo, 13, Rebecka Kaseva, 12 och Bertha Simojoki, 13 titta på några musikvideon med progressiv rock.

Hur går proge hem hos barnen? Klicka på videoklippen så får du veta!

Potpurri med Soft Machine, Pink Floyd, Genesis och Finnforest

En typisk progediggare är en äldre man. Med aningen tilltufsad kavaj och inte särskilt moderna glasögon. Eller har vi fel?

Kända progeband är bl.a. Yes, Dream Theater, finska Wigwam och t.ex. Von Hertzen Brothers flirtar med progressiva element i sin musik.

Men vi vill inte göra det lätt för oss så vi kastar oss ner i djupa ändan av progeträsket med några riktigt svåra progeverk från sextio- och sjuttiotalet.

Genesis: "Jag kommer att få mardrömmar"

Phil Collins är främst känd som soft rock-hitmakare för mainstream radio, men före det var han trummis i bandet Genesis som i början av 70-talet sportade med långa komplicerade och i ärlighetens namn ganska obegripliga temaskivor. Peter Gabriel sjöng och klädde ut sig till blommor och geggaklumpar. Kolla fast in den 23 minuter långa låten “Supper’s ready” från albumet Foxtrot från 1972.


Peter Gabriel
Sångaren Peter Gabriel 2015 Peter Gabriel Bild: EPA / SAMUEL GOLAY peter gabriel

Soft Machine: "Låter som något pip!"

Soft Machine är ett progeband som fortfarande är aktiva och de har en förkärlek för skrammel och musikaliskt oljud. Vi kan lyfta upp låten “Hope for happiness” från 1967.

Johan har märkt att det mest är killar som lyssnar på proge och han tror det beror på att proge är ganska stadig (tung) musik. Bertha noterar att solisten i gamla band såsom t.ex. Queen inte tar bort mikrofonen från mickställningen utan tar hela stativet och går omkring med det. Mycket märkligt. Rebecka saknar bakgrundsdansare i dessa videon.

Omslaget till Pink Floyd-skivan Atom Heart Mother.
En ko pryder Pink Floyds skiva Atom heart mother Omslaget till Pink Floyd-skivan Atom Heart Mother. Bild: YLE / Dan Eskil Jansson Pink Floyd,Atom Heart Mother

Pink Floyd: "Usch"

Man må tvista om Pink Floyd är proge eller bara excentriska, men en hel del av det som de gjort sedan sextiotalet fram till bandets upplösning 1994 har varit, skall vi säga “udda” och många av deras låtar är väldigt långa, med tiden blev musiken mindre konstig och mer inriktad på tematiska helheter som också hade radiovänliga låtar.

David Gilmour live
David Gilmour live Bild: / All Over Press David Gilmour,Pink Floyd

Kulminationen är dubbelalbumet “The Wall” från 1979, så vi tar oss en titt på låtarna “The happiest days if our lives" och "Another brick in the wall (part 2)" från musikfilmen med samma namn. Hur reagerar barnen på denna odödliga rockklassiker?

Rebecka hade hört låten någon gång och gillade den. Johan konstaterade genast att det är hans favoritlåt och Bertha tyckte att köttkvarnen var äcklig. Men låtens budskap ville inte helt öppna sig för barnen. Roger Waters har också på senare år turnerat solo med en stor The Wall-show. Bandet Pink Floyd lade ju av redan 1994.

Finnforest: "Typiska finnar"

Vi skall förstås inte glömma inhemska talanger så vi kollar till sist in ett relativt obskyrt finskt progeband vid namn Finnforest som 1977 uppträdde i Tammerfors där de framförde den instrumentala låten “Fighter”.

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje