Hoppa till huvudinnehåll

Kasköbo irriterad på svagt 4G-nät

Håller koll på väderballong.
Arkivbild. GPS-sökning på mobiltelefon. Håller koll på väderballong. Bild: Yle/Kati Enkvist. väderballong

Varför har du inte din telefon påslagen, jag har försökt ringa? Den frågan har Arne Häggblom i Kaskö fått fler än en gång efter den här sommaren.

Telefonen blev lätt överhettad och stängde av sig själv. Naturligtvis måste det vara fel på apparaten, resonerade han och förde den på granskning och reparation.

Det visade sig att det inte var själva telefonen det var fel på, utan på förbindelsen. 4G-nätet har försvagats i Kaskö, liksom på många andra platser i landet.

Arne Häggbloms telefon gick på högvarv när den sökte förbindelse med nätet. Det kan ha varit orsaken till att den kollapsade mellan försöken.

För Arne Häggbloms del fick problemet en lösning då han övergick till att använda 3G-nätet i stället för 4G för att ringa eller ta emot telefonsamtal.

Borde söka nät automatiskt

Varför telefonen inte automatiskt sökte upp ett 3G-nät för samtal är en olöst gåta.

Egentligen ska telefonen automatiskt söka upp 3G-nät eller 2G-nät för samtal om 4G inte fungerar för det ändamålet.

- Varför det inte lyckats i det här enskilda fallet är svårt att säga utan närmare information om det, säger Sami Rajamäki avdelningschef på Elisa och ansvarig för planeringen och utbyggnaden av radionätet.

Om kunden är uppkopplad via 4G nätet byts nätet automatiskt till 3G eller 2G så att man kan ta emot telefonsamtal när det ringer. Sedan återgår telefonen automatiskt till 4G-nätet om en nätförbindelse är aktiv.

Många servicesamtal

Häggblom tog också flera gånger kontakt med sin operatör. Innan saken fick sin förklaring hann han spendera många timmar i telefonsamtal till telefonbolagets servicedesk.

Häggblom har också ett kanalpaket för tv-tittande via sin operatör och där förekommer stundvis störningar då bilden stannar upp.

- Jag har en så kallad "mokkula" på 4G. När jag går in på speedtest och kollar hastigheten har 4G på senaste tiden inte alls varit snabbare, utan tvärtom har det vissa gånger varit långsammare än 3G. Det har blivit sämre i höst, säger Häggblom.

Elisa kollar kontinuerligt 4G-hastigheterna och nättillgängligheten och uppdaterar med tilläggskapacitet vid behov. Just nu bygger de på kapaciteten i Tjöck och Lappfjärd i Kristinestad.