Hoppa till huvudinnehåll

Antinazistisk kampanj engagerade inför självständighetsdagen

Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen marscherar på Helsingfors gator.
Demonstranter från Nordiska motståndsrörelsen marscherar på Helsingfors gator. Bild: Yle/Dan Granqvist nordiska motståndsrörelsen,Finlands självständighetsdag,demonstration

En antinazistisk kampanj fick spridning inför självständighetsdagen på sociala medier. Den anonyma gruppen bakom Per Nazist-kampanjen vill uppmana människor att donera pengar till välgörenhet enligt antal nazister som marscherade på självständighetsdagen.

Gruppen bakom kampanjen säger sig vara en grupp oroliga medborgare. Enligt dem är kampanjen en motreaktion mot att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och andra extremhögergrupper använder fosterländskheten och självständighetsdagen för sina egna odemokratiska syften.

Enligt webbsidan pernatsi.fi skulle rekordmånga nazister marschera i Helsingfors under självständighetsdagen. Kampanjen som startade i lördags uppmanar folk att "hjälpa nazisterna att marschera för ett mer jämlikt, demokratiskt och mångfaldigt Finland" – det vill säga raka motsatsen till nazisternas värderingar.

Anonym av säkerhetsskäl

Gruppen bakom kampanjen vill vara anonym av säkerhetsskäl för att skydda sig själva och sina familjer. En av personerna bakom kampanjen nämner som orsak bland annat fallet från i höstas där en person dog till följd av misshandel under en nazistdemonstreration i Helsingfors.

Webbsidan pernatsi.fi utsattes för många överbelastningsattacker som försökte få sidan att krascha genast efter att kampanjen startade i lördags. Enligt arrangören tyder det på att kampanjen fungerar.

Alla som deltar väljer själva vart de vill donera pengarna

På kampanjens webbsida kunde man välja hur mycket pengar man ville ge till välgörenhet per nazist. Enligt arrangören bakom kampanjen räknas antalet nazister utifrån polisens beräkningar av deltagarantalet i Nordiska motståndsrörelsens marsch i Helsingfors.

Minimisumman att donera var 5 cent per nazist, och enligt polisen deltog under 200 personer i Nordiska motståndsrörelsens marsch. För en person som har lovat donera minimisumman skulle det bli omkring 10 euro att donera till välgörenhet.

Gruppen bakom kampanjen samlar inte själv in pengarna, utan de som har valt att delta i kampanjen kommer att få e-post med en summa som motsvarar den de har valt att donera. I e-postbrevet ingår en lista med olika välgörenhetsorganisationer som man sedan själv får donera pengarna till.

Organisationerna man kan donera till är bland annat Plan, Amnesty och Seta. Arrangören bakom Per Nazist-kampanjen har kommit överens med organisationerna om att de uppmanar folk att donera pengarna till de här organisationerna. Inga pengar går alltså via Per Nazist-kampanjen.

Stort engagemang överraskade

Gruppen bakom kampanjen blev överraskad av det stora engagemanget i kampanjen. Kampanjsidan har fått över 100 000 besök, och närmare 10 000 personer redan lovat donera pengar via kampanjsidan.

Enligt gruppen har största delen av responsen varit positiv, förutom överbelastningsattackerna som riktades mot kampanjsidan.

Summan per nazist låg på sidan pernatsi.fi på onsdag morgon på drygt 1 200 euro. Om man räknar med att 200 nazister deltog i Nordiska motståndsrörelsens marsch – och om alla donerar den summa de har uppgett – blir det totalt omkring 200 000 euro i donationer till olika välgörenhetsorganisationer.