Hoppa till huvudinnehåll

Bildkonstnären Isabella Chydenius stänger in sej i ett galleri i en vecka

isabella chydenius
isabella chydenius Bild: Isabella Chydenius isabella chydenius

Bildkonstnären Isabella Chydenius vill förstå vad gränser betyder. Med det finska passet har hon alltid varit fri att resa nästan vart som helst. I sitt aktuella verk låser hon in sej i ett galleri i en veckas tid.

Kvinnan ligger på mage i en vit säng under vita täcken i ett vitt rum. Hon skriver något i en anteckningsbok, lutar hakan mot handflatan. Jag vrider runt på bilden i olika vinklar och märker att väggarna inte alls är bara vita - delar av dem är täckta av pastelliga skisser, mer eller mindre halvfärdiga målningar, kvinnokroppar i olika positioner. Jag klickar bort fliken ett tag och försöker jobba med annat, men är snart tvungen att återvända till livestreamen. Nu ser hon ut att ha somnat, bara det blåa håret sticker ut under det fluffiga täcket.

Bildkonstnären Isabella Chydeniys är mitt inne i en performans.

Verket Lock In går ut på att hon just nu sitter instängd i galleriet Creat Space i Helsingfors i en veckas tid, för att leva och arbeta och sova - och helt enkelt se vad som händer. På söndag den 11 december avslutas performansen med en utställning eller installation, där publiken får komma in i galleriet för att ta del av vad hon skapat under veckan. Allt streamas direkt på nätet i 360 grader.

Chydenius har en internationell karriär, hon bor stora delar av året i Kapstaden i Sydafrika. Tidigara studerade och jobbade hon inom modebranscen både i Paris och London, men bytte bana då modevärlden kändes för ytlig och utseendefixerad. Idag jobbar hon med teman som fred och hållbarhet. Hon blandar oljemålning och blandteknik med collage och stora installationer, och har under det senaste året haft utställningar på fyra kontinenter.

Då jag intervjuade henne inför performansen sa hon att hon funderat mycket på hur omgivningen påverkar oss.

- Det är jättelyxigt att jag har möjlighet att åka runt världen med mitt finska pass, jag kan komma nästan överallt.

isabella chydenius
isabella chydenius Bild: Isabella Chydenius isabella chydenius

I Sydafrika är skillnaderna människor emellan påtagliga. Apartheidlagarna innebar en massa gränser och påverkar fortfarande folks liv. Chydenius har vänner i Kapsataden som inte har nån orsak att nekas visum till Finland, för att komma och hälsa på henne, men ändå har det hänt.

- Det är orättvist. Ju mer jag reser, desto mer förstår jag hur lyckligt lottad jag är som inte behöver tänka på gränser.

I galleriet finns endast ett stort fönster ut till den vintriga Albertsgatan. Bilar och bussar susar förbi, mänskogestalter skyndar åt olika håll, ljuset förändras längs med eftermiddagen. Med jämna mellanrum stannar någon utanför och tittar försiktigt in. Kvinnan ligger ovanpå täcket och tittar upp i taket, undersöker sina egna händer. Långsamt rullar hon över från ena sidan till den andra.

Undrar hur kosmopoliten Chydenius påverkas av att plötsligt vara instängd inom så tighta gränser. Hon är inte uppkopplad på nätet och har ingen telefon. Däremot får hon lyssna på musik och läsa böcker. Och arbeta såklart, måla. Sådant som kan ta en till andra ställen, även om en fysiskt är instängd, begränsad.

- Jag hoppas att vi nån dag kan leva i en värld där alla kan vara tillsammans. Men jag förstår att det är en lång väg dit, säger Chydenius.

Allt börjar från var och en själv, menar hon. För att kunna påverka ojämlijkheten i världen och sprida positiva tankar, är det viktigt att vara okej med sina egna funderingar.

isabella chydenius
isabella chydenius Bild: Isabella Chydenius isabella chydenius

Ändå är det rätt extremt att låsa in sej i en hel vecka. Men Chydenius menar att det känns svårt att veta vad mer hon kan göra, om hon inte först utforskar vad gränserna gör med henne.

- Jag har varit så privilegierad att jag inte riktigt fått känna av vad gränser egentligen är eller betyder. Därför vill jag börja från det här extrema utrymmet med strikta fysiska gränser.

Jag dras till videolänken flera gånger under dagen, fastnar i långa stunder framför min skärm. Nu sitter kvinnan på sängkanten, hon är helt klädd i vitt. Hon dricker grön juice ur ett glas, långsamt långsamt. Ställer glaset på en bordsyta. Stiger upp och promenerar ett varv runt rummet. Stannar, tittar ut genom fönstret, sträcker på sej. Sedan plockar hon upp en pensel.

Isabella Chydenius verk Lock In pågår till den 11 december på galleriet Creat Space på Albertsgatan i Helsingfors.
Det går att följa med performansen i realtid på isabellachydenius.com.


Se en intervju med Chydenius i Kulturprogrammet Lasso, som den här veckan handlar om Europa och om gränser.

Mer från programmet