Hoppa till huvudinnehåll

Billnäsforskare får stort svenskt pris

Matias Kaihovirta får pris för sin doktorsavhandling om Billnäs bruk, Oroliga för framtiden.
Matias Kaihovirta har tidigare belönats med Mauritz Hallbergs pris för sin avhandling. Matias Kaihovirta får pris för sin doktorsavhandling om Billnäs bruk, Oroliga för framtiden. Bild: Peik Henrichson billnäs bruk,doktorsavhandlingar,Billnäs,Västnyland,Raseborg

Matias Kaihovirta, Karisbo och forskare i nordisk historia vid Åbo Akademi, har tilldelats Rudolf Meidner-priset för forskning i fackföreningsrörelsens historia.

Det delas ut av Forskningsrådet vid Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek i Sverige, och det är nu första gången som den prestigefyllda vetenskapliga utmärkelsen går till en icke-svensk historiker.

Kaihovirta disputerade i år med avhandlingen Oroliga inför framtiden: en studie av folkligt politiskt agerande bland bruksarbetarna i Billnäs 1900-1920.

Enligt forskningsrådet är avhandlingen ett väsentligt bidrag till förnyelsen av det arbetarhistoriska fältet. Genom att analysera bruksarbetare och patroner som politiska aktörer i slutskedet av ett paternalistiskt system ger han aktörerna röst och sina forskningsresultat liv.

Prissumman är 25.000 kronor.

Mera om Rudolf Meidner