Hoppa till huvudinnehåll

Björkö handel stänger vid nyår

Köpman sitter i kassan i butik
Tore Mattsson. Köpman sitter i kassan i butik Bild: Yle/ Jussi Kallioinen bybutik,andelslag,Houtskär,företagare

Tore Mattsson har varit köpman i 36 år och tillsammans med systern Britt Karlsson har han drivit Björkö Handel på Björkö i Houtskär. Nu är det ändå slut och vid nyår stänger butiken för gott.

Redan i våras då Närbild besökte köpmannen Tore Mattsson i Houtskär hade han gått i pension och planerade stänga Björkö Handel.

- Det är ett beslut som mognat fram. Då man jobbar ensam blir det ganska långa dagar och i något skede måste man börja fundera på att trappa ner.

Då hoppades han ännu att han skulle hitta någon som ville ta över butiken men nu med ett par veckor kvar till jul står det klart att så inte är fallet. Vid nyår slår man igen dörrarna för sista gången.

- Det är för eländigt. Ingen har varit intresserad av att ta över, säger Mattsson.

Färre invånare och förändrade köpvanor

Tore Mattsson öppnade butiken år 1980 och firade i september sin 36-årsdag som köpman. Under årens lopp har mycket hunnit hända. Då butiken slog upp sina dörrar var invånarantalet högre och turisterna fler. Dessutom har köpvanorna förändrats under åren.

- Arbetet har förändrats mycket sedan jag började. Då såldes det maskiner och allt möjligt. En tid sålde vi också ganska många satellitmottagare och när det blev aktuellt med digiboxar åkte jag runt och installerade dem. Nuförtiden är det mera fråga om alldagliga varor, säger Mattsson.

Butiksbiträde vid disk i bybutik.
Tore Mattsson driver tillsammans med systern Britt Karlsson Björkö Handel på Houtskär. Butiksbiträde vid disk i bybutik. houtskär,Björkö, Korpo,Houtskär

Närmaste butik två färjor bort

I Björkö och Mossala bor i dag ungefär 150 personer. De går nu miste om både butik och post då butiken också varit det lokala postombudet. Närmaste butik finns i Näsby som ligger 15 kilometer och två färjor bort.

- Det är många som är väldigt ledsna och tycker det är hemskt att butiken stänger, men då ingen visat intresse för att ta över går det inte att göra så mycket, säger Mattsson.

Att ingen vill ta över butiken tycker Tore Mattsson är synd eftersom han ser utvecklingsmöjligheter också för små bybutiker i skärgården.

- Kundunderlaget är kanske inte det bästa tänkbara men det finns en lönsamhet i butiken. Det gäller att vara kreativ och hitta på nya idéer. I fastigheten finns också fibernät vilket ger nya möjligheter.

Själv kommer han att sakna tiden som köpman.

- Det är ett väldigt trevligt arbete att vara köpman och jag kommer att sakna den dagliga kontakten till kunderna. Jag bor ju kvar och försvinner inte från orten men man umgås ju inte på samma sätt då butiken är stängd.

Här kan du se hur det såg ut då Närbild besökte Björkö Handel i våras:

Läs också