Hoppa till huvudinnehåll

Flygolyckan i Colombia – flygbolagets vd gripen

Räddningsmanskap klädda i vita skyddsoveraller står mitt i vraket efter planet som störtade utanför Medellin i Colombia.
På en bandning av diskussionen mellan piloten och flygledningen i Medellin framkommer att planet hade slut på bränsle och till slut också fick katastrofalt elfel. Planet störtade bara drygt tio kilometer från landningsbanan. Räddningsmanskap klädda i vita skyddsoveraller står mitt i vraket efter planet som störtade utanför Medellin i Colombia. Bild: EPA/LUIS EDUARDO NORIEGA A. Colombia,flygolyckor,Associação Chapecoense de Futebol

Vd:n för det bolivianska flygbolag vars plan störtade i Colombia förra veckan med bland annat ett brasilianskt fotbollslag ombord har gripits av myndigheterna.

Flygbolaget LaMias plan störtade mot en bergsvägg utanför staden Medellin. 71 människor dog i kraschen som tros ha berott på att planets bränsle tog slut.

Det är oklart vad vd:n misstänks för men en boliviansk flygledare har trätt fram och anklagat planets pilot för att inte ha lyssnat på varningar före flygningen.

Flygledaren uppger att hon varnade piloten för att rutten kunde vara för lång för planet utan en mellanlandning.

Ändå beslöt piloten att inte göra en planerad mellanlandning i norra Bolivia på väg mot Medellin.

Flygledaren uppger att hon har blivit förföljd och hotad efter att hon trädde fram och har sökt asyl i Brasilien.

Flygbolaget LaMia är litet. Enligt uppgifter från boliviansk media äger det tre plan av vilka bara två var i bruk då olyckan inträffade.

Hoppade över mellanlandning

Planet av typen BAE 148 hade chartrats av den brasilianska fotbollsklubben Chapecoense för att ta laget och ett tjugotal journalister till Medellin.

Chapecoense skulle möta Medellin i finalen för Sudamericana Cup, de sydamerikanska klubblagens viktigaste turnering.

Plantypen har en räckvidd på ungefär 3 000 kilometer, vilket är något kortare än sträckan mellan Santa Cruz i centrala Bolivia och Medellin.

Enligt den uppgivna flygrutten skulle planet mellanlanda för att tanka mer bränsle på väg till Medellin.

Piloten lät ändå bli att göra mellanlandningen. På väg in mot flygfältet i Medellin uppger piloten att planet har slut på bränsle innan kontakten bryts.

Planet störtade bara drygt tio kilometer från landningsbanan.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes