Hoppa till huvudinnehåll

Kanta.fi utvidgas - nu bara äldre barn utanför

Närbild på dator och smarttelefon.
Närbild på dator och smarttelefon. Närbild på dator och smarttelefon. Bild: Yle / Laura Mainiemi smart phone

Från och med hösten kan föräldrar se yngre barns patientuppgifter i webbtjänsten kanta.fi. Barn över tio år finns ännu inte i tjänsten, eftersom de i vissa fall kan förbjuda att föräldrarna får informationen.

Den här hösten har yngre barns uppgifter blivit tillgängliga för föräldrar i kanta.fi. Uppgifterna skrivs in an efter, vilket betyder att bara de nyaste läkarbesöken och recepten finns i webbtjänsten.

Redan tidigare har vuxna kunnat se uppgifter om sina läkarbesök, diagnoser och e-recept genom att logga in på kanta.fi.

Tonåringarnas uppgifter finns inte i tjänsten

Inom vården känner alla inte till att bara en del barn omfattas av tjänsten. När 17-åriga Carolus Frilander låg på sjukhus efter en blindtarmsoperation försökte hans mamma Heli Roiha ta reda på hur operationen gått.

Jag tycker att när jag har ansvar för min son så måste jag också ha rätt att veta vad som har hänt honom.― Heli Roiha, mor till tonårig son.

Kanslipersonalen uppmanade henne att logga in på kanta-tjänsten, men sonens uppgifter fanns inte där.

Sonen Carolus försökte logga in med sina bankkoder, men det gick inte eftersom han inte ännu var myndig. Heli Roiha fick till sist uppgifterna då hon ringde sjukhuset.

Roiha är förvånad över att det var så svårt att få information om sonen.

- Jag tycker att när jag har ansvar för min son så måste jag också ha rätt att veta vad som har hänt honom och vad personalen har gjort. Vad som kanske gick fel och vad som gjordes rätt i samband med operationen.

Sekretess bromsar informationsflödet

Äldre barns uppgifter ska finnas i systemet “så snabbt som möjligt”, säger informationsförvaltningsrådet Maritta Korhonen vid Social- och hälsovårdsministeriet.

Orsaken till att det dröjer är en lagparagraf, som säger att föräldrar inte automatiskt har rätt att få all information som gäller barnets hälsa.

“En minderårig patient som med beaktande av ålder och utveckling kan fatta beslut om vården har rätt att förbjuda att uppgifter om hans hälsotillstånd och vård ges till hans vårdnadshavare eller någon annan laglig företrädare.”

Det betyder alltså att patientinformationen för äldre barn borde kodas på ett sådant sätt att en del information kanske inte alls syns på föräldrarnas dataskärm. Det finns flera hundra olika patientdatasystem och därför kan det ännu dröja ett tag innan föräldrar kan se tonåringars uppgifter.

- Eftersom våra patientdatasystem i dagens läge inte möjliggör förbud (att delge uppgifterna) kan 10-18-åringarnas uppgifter ännu inte visas för föräldrarna.

Korhonen menar att det skulle vara bra om familjer öppet kunde diskutera också svåra frågor som till exempel preventivmedel.

- Det är bara en liten grupp unga som har ett stort behov av att hemlighålla patientuppgifter, men då är det fråga om verkligt utmanande situationer. Vi har utgått från att vi inte vill ta risken att en enda ung person råkar illa ut.

Läs också