Hoppa till huvudinnehåll

Lauri Kivinen: Påtryckningar på Yle skulle varken tillåtas eller ens fungera

Bild av Yles verkställande direktör Lauri Kivinen.
Bild av Yles verkställande direktör Lauri Kivinen. Bild: Yle Kuvapalvelu Lauri Kivinen,Yle,verkställande direktör

Yles verkställande direktör Lauri Kivinen tar ställning till Yle-diskussionen och de påståenden som gjorts om Yle.

Kivinen ser inte att Yles oberoende skulle vara hotat.

“Oberoendet är grundbulten i public service-media och Yle. Yle har ett lagstadgat uppdrag, som det utför självständigt. Vi är redovisningsskyldiga enbart inför finländarna. Om vi inte vore oberoende så skulle det garanterat märkas. Om vi skulle utsättas för verklig påtryckning skulle vi ryta till direkt”, säger Kivinen.

“Jag har varit Yles verkställande direktör sedan 2010 och under den här perioden har Finland haft fem statsministrar. Under den här tiden har påtryckning eller misstycke från en enskild instans aldrig påverkat programval eller riktlinjer. Besluten på Yle har fattats utifrån journalistiska grunder och med sanningen som mål.”

“Vårt bolag har en enastående stark grund, dokumenterade handlingsmodeller och etiska regler för att vi ska kunna hålla fast vid vårt oberoende. Yles viktigaste journalistiska värde är strävan efter sanning. Detta är möjligt enbart om våra redaktioner kan fatta sina beslut självständigt. Därför står också verkställande direktören utanför den journalistiska beslutsprocessen.”

På Yle beslutar ansvariga redaktörerna om den journalistiska linjen. Arbetsklimatet bör bygga på förtroende för att vi ska kunna föra en direkt, öppen och också kritisk diskussion inom redaktionerna.

Enligt Kivinen verkar det som att handingsmodellerna och arbetsklimatet på vissa av Yles redaktioner kräver att nytt förtroende byggs upp, att folk lyssnar och också blir hörda.

Verkställande direktör Kivinen genomför nästa vecka en snabb diskussionsrunda på den finskspråkiga nyhets- och aktualitetsverksamheten. Han hör alla de centrala aktörer som varit parter i den offentliga Yle-diskussionen förra veckan.

“Många Yleanställda är konfunderade över den senaste veckans händelser och själv tar jag situationen på största allvar. Jag vill med hela min kraft främja förtroendet och värna om det viktigaste: Yles oberoende och trovärdighet i finländarnas ögon”, säger Kivinen.

“Efter att jag hört de berörda har jag möjlighet att dra slutsatser om vilka åtgärder som behöver vidtas.”

Yles förvaltningsråd får en utredning av Kivinen om Yle-diskussionens olika skeden. Detta sker tisdagen den 13 december.

För mera information:
Reija Hyvärinen, kommunikationsdirektör, Yle, tfn 040 7502 999