Hoppa till huvudinnehåll

Slottsbalen på Yle slog tittarrekord igen: tv-sändningen hade 2,6 miljoner tittare

Presidentens slott.
Presidentens slott. Finlands självständighetsdag,Presidentens slott,slott

Tv-sändningen från republikens presidents självständighetsmottagning, slottsbalen, ökar i popularitet som en nationell medieupplevelse från år till år.

I år slog sändningen från slottsbalen på Yle nytt tittarrekord. Tv-sändningen från slottsbalen på Yle hade i genomsnitt 2,6 miljoner tittare på självständighetsdagen.

Som mest hade sändningen 2,7 miljoner tittare kl. 19.45–20.00. Tittarsiffrorna ökar ytterligare när man räknar med dem som tittar på sändningen i efterhand och på webben på Yle Arenan. I fjol hade tv-sändningen i genomsnitt 2,5 miljoner tittare.

Direktsändningen på Yle TV1 startades över 300 000 gånger på Arenan och därtill startades finskspråkigt innehåll i serien Linnan juhlat över 130 000 gånger. På webbplatsen för slottsbalen svenska.yle.fi/slottsbalen har vi samlat intervjuer och videoklipp som visar upp kvällens klänningsprakt.

”De här siffrorna är fantastiska och de vittnar om inte enbart en lång tradition av tv-tittande utan också om välproducerade program. Ur tittarnas perspektiv gjordes endast mindre ändringar jämfört med fjolårets sändning. Vi satsade speciellt på vårt sätt att berätta. Vi betonade den glada och avspända stämningen och samhörighetskänslan. Ett bra exempel på det sistnämnda är det finskspråkiga programmet Kohti Linnan juhlia som började på Yle TV1 redan på eftermiddagen. Där hade vi större närvaro än tidigare även ute i regionerna. Vi kommer att bredda detta välbeprövade koncept nästa år då Finland firar 100 år av självständighet”, säger Marko Krapu, huvudproducent för Yles programutbud på självständighetsdagen.

"I år ville vi i den svenska sändningen på Yle Fem och Arenan lyfta fram människorna, gästerna, ännu mer än tidigare år. Det här syntes bl.a. på att vi bjöd på fler intervjuer i vimlet och gjorde ett medvetet val att även göra ett par intervjuer på finska om vi ansåg att det finns ett stort intresse för gästen i fråga. T.ex. Robin Packalén landade i del kategorin", berättar producent Hanna Berndtsson-Hera på Svenska Yle.

Yles sändningar från slottsbalen utvecklas utifrån tittarnas önskemål. Utöver de traditionella finsk- och svenskspråkiga tv-sändningarna och webbsändningen på Yle Arenan erbjuds i år för första gången eftersändningen Paluu Linnan juhliin på onsdag kl. 19 på Yle TV1.

För mera information:
Marko Krapu, huvudproducent för programutbudet på självständighetsdagen, marko.krapu@yle.fi

Källa: TV-mätarundersökning/Finnpanel Oy – Yle