Hoppa till huvudinnehåll

Team Johaug ska experimentera: ”Unik möjlighet”

Therese Johaug, 2015.
Therese Johaug ska testa en del tillsammans med sin nya stab. Therese Johaug, 2015. Bild: Heidi Koivunen / All Over Press Therese Johaug

Trodde ni att avstängda Therese Johaug ligger på latsidan? Då trodde ni fel. Staben runt norskan är utsedd. Nu börjar den långa vägen för att Johaug ska vara i form nästa vinter. ”Vi ska göra en del otraditionella saker.”

Det är fortfarande oklart hur Therese Johaugs framtid ser ut. Antidopning Norge har gett ett utlåtande där de föreslår ett straff på fjorton månader. Johaug testade positivt för den anabola steroiden clostebol i höstas.

Vilket det slutgiltiga straffet blir är oklart, men Johaugs fokus ligger på en start i OS i Sydkorea 2018.

– När jag vaknar står det två bokstäver i mitt huvud: O och S. Jag ska träna hårt och göra ett vanvettigt jobb för att ta mig tillbaka, säger hon till NRK.

Tidigare landslagstränare hjälper till

Nu är ramarna för Johaugs träningsverksamhet satta. I och med att hon är avstängd får hon inte använda sig av det norska landslagets resurser, men nu finns ett "Team Johaug".

Det består av tränaren Pål Gunnar Mikkelsplass, läkaren Ola Sand, psykologen Britt Tjaet Foxell och vallaren Snorre Haugland. Den här kvartetten ska rädda Johaugs karriär.

Flera av dem har varit involverade i landslaget tidigare. Mikkelsplass var så sent som i oktober med det norska landslaget på träningsläger och han ledde landslaget mellan 1999 och 2002.

Johaug nöjd med staben

Teamet har gått om tid på sig. Den ska de utnyttja.

– Vi måste tänka nytt och förbereda oss för framtiden. Nu har vi möjligheten att testa saker som man inte kan göra när det är ett tätt tävlingsprogram. Vi ska göra en del otraditionella saker, säger Haugland till NRK.

Det är inte bara i vallaboden som det testas. Även i träningen ska det bli experiment.

– Vi kan inte testa hur mycket som helst, men det finns många intressanta saker att göra. Det finns troligen ingen idrottare som har kunnat förbereda sig så länge för en ny säsong. Att jobba i 1,5 år mot ett OS är en unik möjlighet, säger Mikkelsplass.

Johaug är nöjd med människorna hon har runt sig.

– Jag känner att de är oerhört proffsiga. Tillsammans ska vi ta oss igenom det här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport