Det finns torsk i de västnyländska vattnen igen. Det här säger både fiskare och forskare som allt oftare har också torsk i fiskafänget.
Östersjöforskare Kim Jaatinen på Tvärminne zoologiska station tror att den senaste saltpulsen som svept in från Nordsjön kommer att nå våra vatten inom kort.

Mätningar har visat att salthalten stigit bland annat just utanför Tvärminne.
Det är goda nyheter för torsken som behöver salthaltiga vatten för att föröka sig.
- Saltpulserna för med sig näringsrikt vatten till de områden som lider av syrebrist. På kort sikt kan det leda till en ökad algblomning men på längre sikt till ett friskare hav, säger Jaatinen.
Nya fiskar dyker upp
Han återvänder regelbundet till de ställen han fiskat torsk och varje gång har det kommit nya exemplar till platsen.
- Det är inte någon stor invasion men den här jättelika saltpulsen som kommit in i Östersjön gör att chanserna är stora att torsken kommer att öka.
Jaatinen fångar torsk genom att dyka ner till havsdjupet och skjuta dem med harpun.

Han deltar också i tävlingar i undervattensfiske. I slutet av november fångade han senast torsk men nu börjar vattnet vara för kallt och dagarna för korta för dykningar ner till tjugo meters djup.
- Undervattensjakt har blivit allt vanligare också här hos oss, säger Jaatinen som själv alltid dyker efter torsk istället för att vänta att den ska fastna i nät.

Trots att det ännu finns mycket att göra för att övergödningen ska stoppas har Jaatinen belägg för att vi är på väg åt rätt håll angående Östersjöns tillstånd.
- Här ser man också hur klart vattnet är, säger han och ser ut över havet på stranden i Kopparnäs.

Han påpekar att torsken liksom många andra fiskar gynnas av klarare vatten och mindre slam på botten.
Även om torsken nu är en sällsynthet i Finska viken är det bara några decennier sedan en stor del av all torsk som fiskades i världen kom från Österjön.
- På den tiden fiskades 25 procent av all torsk i världen från Östersjön, säger Jaatinen. På den tiden var också salthalten i våra vatten högre och sälbeståndet mindre. Dessutom fanns det gott om strömming.

För att nå våra vatten vandrar torsken hit från Danmark och Sverige.
- Fast jag har nog sett torskar som är under tio centimeter långa här och då kan man ju fråga sig att har de faktiskt vandrat hit, funderar han.
Han tillägger ändå att det för tillfället inte finns några bevis för att torsken klarar av att föröka sig i våra vatten.
Femtio torskar
Yrkesfiskaren Kim Hasselberg i Skogby i Raseborg hör också till dem som regelbundet fiskar torsk i de västnyländska vattnen. Han fiskar oftast med nät.
- Det börjar komma mer och mer torsk. Den är betydligt större och ser friskare ut än tidigare, säger Hasselberg. Medelvikten på de torskar han får är omkring 3 kg per torsk.
Hasselberg betonar att torsken minsann inte finns på alla platser. Det gäller att veta var man lägger ut sina nät.
- I år har jag nog fått torsk precis varenda gång jag varit ute.
Som mest har Hasselberg fått upp till femtio torskar i ett fiskafänge, fördelat på flera nät.
Artikeln uppdaterades 8.12 kl. 7.15. Hasselberg är yrkesfiskare och inte fritidsfiskare som det tidigare stod.