Hoppa till huvudinnehåll

Tre nya misstänkta fågelinfluensafall på Åland

Knölsvan simmar i havet
En knölsvan misstänks ha drabbats av fågelinfluensa. (Arkivbild) Knölsvan simmar i havet Bild: Yle/ Nora Engström knölsvan,svanar,fåglar,svan

Livsmedelssäkerhetsverket Evira undersöker som bäst fem fall av misstänkt fågelinfluensa. Däremot har misstankarna mot en gård i Österbotten kunnat avskrivas.

Den här veckan har Evira fått tre nya fåglar från Åland att undersöka; en havsörn, en knölsvan och en berguv. De har påträffats i Lumparland, Eckerö och Vårdö.

Förra veckan skickades två havsörnar till Evira, den ena från Sund och den andra från Finström.

- Testresultaten från den ena fågeln har kommit, men där krävs ännu tilläggsundersökningar, berättar enhetschef Terhi Laaksonen vid tillsynen över djursjukdomar vid Evira.

Den andra fågelns testresultat har ännu inte kommit.

Evira meddelar om resultaten endast om de är positiva.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har konstaterats bland vilda fåglar och på gårdar med fjäderfä i flera europeiska länder och nu senast bland vilda fåglar i Åbolands skärgård och på Åland. H5N8 konstaterades också bland påfåglarna och hönorna i fågelparken i Mariehamn.

I Åboland hittades tre döda viggar på Storlandet i Nagu, och det bekräftades förra veckan att de hade fågelinfluensa. Evira har upprättat en restriktionszon som sträcker sig 10 kilometer från den plats där fåglarna hittades. Det betyder att fåglar som finns innanför området kommer att kontrolleras.

Några nya misstänkta fall har enligt Laaksonen inte upptäckts i Åboland.

De misstankar som fanns mot en gård i Österbotten har också kunnat avskrivas. Alla prov var negativa.

Nagu - Eviras restriktionszon
Eviras restriktionszon. Nagu - Eviras restriktionszon Bild: Karta: Google eviras restriktionszon

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland